1. yle.fi
  2. Uutiset

Filippiinien Duterten murhapuheista aloitetaan tutkinta

Filippiiniläisen ihmisoikeuskomission johtajan mukaan Duterten puheet murhista tulee tutkia, kuten mikä tahansa muukin tieto, joka antaa ymmärtää, että rikos on tapahtunut.

Filippiinit
Rodrigo Duterte puhumassa Manilassa 7. joulukuuta.
Rodrigo Duterte puhumassa Manilassa 7. joulukuuta.Francis R. Malasig / EPA

Filippiineillä aiotaan aloittaa tutkimukset presidentti Rodrigo Duterten puheista, joiden mukaan hän olisi tappanut rikollisia olleessaan kaupunginjohtaja.

Duterte kertoi puheessaan maanantaina, että hänellä oli tapana kierrellä moottoripyörällä kaupungin katuja ja etsiä epäiltyjä rikollisia tapettavaksi.

Filippiiniläinen ihmisoikeuksia valvova ryhmä aikoo tutkia presidentin väitteitä.

YK:n ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra'ad Al Hussein sanoi, että Duterten kuvaamat tapot täyttävät murhan määritelmän ja niistä tulisi ehdottomasti käynnistää tutkimus. Pahasuisena tunnettu Duterte kutsui YK:n komissaaria ”idiootiksi” ja ”vitsailijaksi”.

Filippiiniläisen ihmisoikeuskomission johtaja Jose Gascon kertoi muodostaneensa torstaina tutkijaryhmän, joka selvittää Duterten väitettyjä tappoja.

– Lainvalvonnan tulee tutkia asia, kuten mikä tahansa muukin tieto, joka antaa ymmärtää, että rikos on tehty. Pyrkimyksenä tulee olla rikollisen saattaminen vastuuseen teosistaan, sanoi Gascon.

Tutkinnan aloittava ihmisoikeuskomissio on itsenäinen valtiollinen toimija, joka syyttää kidutuksiin ja tappohin syyllistyneutä viranomaisia.

_Lähde: AFP, Reuters _

Lue seuraavaksi