Koe uusi yle.fi

Helsingin piispa Irja Askola: Jumala teki jouluna liiton tavallisten ihmisten kanssa

Helsingin piispan tuolin ensi vuoden marraskuussa jättävän Irja Askolan mielestä olisi outoa, jos tasa-arvon maassa ensi syksyn jälkeen kaikki kymmenen piispaa olisivat jälleen miehiä.

joulu
Irja Askola
Helsingin piispa Irja Askola katsoi haastattelussa taaksepäin kuluneen vuoden tapahtumia ja pohti joulun merkitystä.

Helsingin piispana syyskuussa 2010 aloittanut Irja Askola on Suomen ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa piispan tehtävään valittu nainen. Askola jää eläkkeelle vuoden kuluttua marraskuussa, mutta hän ei halua ottaa kantaa seuraajansa valintaan.

– Se on sitten hiippakunnan äänestäjien käsissä. Lähtökohtaisesti sanon, että jos meillä on kymmenen piispaa tässä maassa, joka on kuitenkin tasa-arvon maa, ja Helsingin hiippakunnassa jo reilu puolet papeista on naisia, niin onhan se minusta outo rakenteellinen kuva kirkosta, jos kaikki piispat ovat miehiä, Askola huomauttaa.

Palelevat paimenet saivat viestin

Ylen aamu-tv:ssä vierailleen Askolan mukaan joulun ydin on hyvin vahvasti sitä, että Jumala tuli ja teki vahvan solidaarisuusliiton tavallisten ihmisten kanssa.

– Mariahan oli köyhä tyttö. Varmaan monelle Jerusalemin herralle olisi sopinut, että Jumalan poika olisi syntynyt vähän prameammassa kodissa ja kokeneemman naisen synnyttämänä, Askola sanoi.

Piispa Askola muistutti, että joulun sanoman kuulivat ensimmäiseksi palelevat paimenet, jotka eivät olleet millään tavalla valmistautuneet jouluun.

– Ei ollut mitään valmisteluja. Semmoisen joulurauhan minä haluaisin meille kaikille toivottaa, että armahtakaa itseänne ja toisianne kaikessa keskeneräisyydessä tai kaipuussanne. Jos joulu ei nyt mene ihan sillä tavalla kuin toivoisi, niin Jumala kuitenkin armahtaa, Askola korosti.