1. yle.fi
 2. Uutiset

Kinkun paiston avainluvut ovat 100–125 ja 75–77 astetta – katso jouluperinnetuntijan paisto-ohje

Jos kinkun mielii saada aatoksi pöytään, pitäisi sen olla jo huoneenlämmössä vedessä lämpenemässä. Sopiva alkulämpötila kinkulle uuniin laittaessa on noin 15 astetta. Juttu on julkaistu joulukuussa 2016.

joulu
Joulukinkku ja paistomittari.
Ylen radiotoimittaja ja jouluruokien tuntija Olli Ihamäki on jakanut jouluruokaohjeita jo vuosikymmenten ajan. Haastattelussa Ihamäki kävi läpi suositun kinkunpaisto-ohjeensa ja jakoi muitakin vinkkejä jouluruokailuun.

Aatonaatto on perinteinen joulukinkun paistopäivä. Jouluperinteiden tuntijan, Ylen radiotoimittajan Olli Ihamäen mukaan tärkeintä on antaa kinkun lämmetä ennen paistamista ja tarkkailla sekä kinkun että uunin lämpötilaa paiston aikana. Ruiskusuolaus puolestaan tuo lihaan perinteisen kinkkumaisen maun.

– Jos on menty ohjeiden mukaan, niin kinkku on jo otettu huoneenlämpöön, mutta se on vedessä. Se on poistettu muovikuorestaan ja on vedessä lämpiämässä, jotta se illalla voidaan panna uuniin. Tähdätään siis siihen, ettei panna sitä liian kylmänä uuniin, Ihamäki kertoo.

Jos ei kinkkua ole vielä hankkinut, alkaa tulla kiire. Ihamäen mukaan tässä vaiheessa on todennäköisesti myöhäistä enää lämmittää isoa kinkkua. Sen sijaan pienen kinkun paistaminen on vielä realistista.

Sopiva paistolämpötila on 125 astetta – tai 100, jos käytössä oleva uuni säilyttää tasaisen lämpötilan myös matalissa lämpötiloissa. Valmiin kinkun sisälämpötila on 75–77 astetta. Murenevaksi kinkku muuttuu sisältä, kun lämpötila on yli 80 astetta.

– Kun kinkkua leikkaa, niin sen pitää olla sellaisen kostean oloinen. Eli kun terävällä veitsellä vetää siivua siitä, niin kosteuden pitää ikään kuin paeta siinä veitsen edetessä. Silloin se on minun makuuni hyvä, mutta varsinkin vanhemmat ihmiset tykkäävät monesti sellaisesta hyvin harmaaksi paistetusta, suorastaan murenevasta kinkusta, Olli Ihamäki kuvailee.

Olli Ihamäen ohjeet kinkun paistamiseen

 1. Älä laita kinkkua kylmänä uuniin. Suositeltava alkulämpötila kinkulle on noin 15 astetta. Sula kinkku otetaan kylmästä huoneenlämpöön noin vuorokautta ennen paistoa ja sen annetaan lämmetä hitaasti kylmässä vedessä ennen paistoa. Sisälämpötilaa voi tarkkailla lihanlämpömittarilla.
 2. Paista kinkku silava- eli kamarapuoli alaspäin folioon käärittynä niin, että foliopaperien reunat on vedetty ylös suppuun siten, että kinkusta jää näkyviin vain laki. Älä poista verkkoa, sillä se tukee kinkkua paiston aikana. Jos käytät paistopussia, kannattaa pussin ja ritilän väliin laittaa leivinpaperi.
 3. Paiston aikana tarvitset kaksi lämpömittaria: Uunin sisälämpömittarilla varmistut siitä, että uunissa on haluttu lämpötila. Ihamäen mukaan varsinkin matalissa lämpötiloissa kotiuunien lämpötila voi heitellä. Lihanlämpömittarilla puolestaan seurataan kinkun sisälämpötilaa haluttuun kypsyyteen. Sijoita lihanlämpömittari niin, että sen kärki on lihassa, ei esimerkiksi silavassa tai luussa, ja niin, että näet lämpötilan avaamatta uunin luukkua.
 4. Lämmitä uuni 125-asteiseksi – tai 100-asteiseksi, jos käytössä oleva uuni säilyttää tasaisen lämmön myös matalissa lämpötiloissa. Laita kinkku uuniin vasta, kun uuni on lämmennyt.
 5. Uunin alimmalle tasolle kannattaa laittaa korkealaitainen uunipelti, jolla on vettä. Jos joudut lisäämään vettä paiston aikana, käytä kuumaa vettä.
 6. Paista kinkku siten, että lihaisin osa on uunin perällä.
 7. Kinkku on valmis, kun sisälämpötila on 75–77 astetta.
 8. Kun kinkku on valmis, ota se uunista, anna levätä hetki ja poista verkko ja ylimääräinen silava.
 9. Kinkun päälle levitetään esimerkiksi sinapin ja hunajan seosta ja päälle ripotellaan hienonnettuja maissihiutalemuroja.
 10. Kinkkuun saa kauniin värin, kun paistat sitä vielä hetken 250-asteisessa uunissa. Anna kinkun odottaa leikkaamista puolen tunnin ajan.

Katso tarkempi ohje ja Ollin muut vinkit kinkun paistoon Radio Suomen sivuilta tästä linkistä.

Lue seuraavaksi