Britti mataa joululiikenteessä – ruuhkia odotettavissa myös muualla Euroopassa

Eurooppa on hiljentymässä joulunviettoon. Erityisen suuria jouluruuhkia odotetaan Britanniassa, jossa 12 miljoonaa ihmistä suuntaa liikenteeseen ehtiäkseen joulupäivän viettoon sunnuntaina.

Lontoosta ulospäin suuntautuvaa jouluruuhkaa. Kuva: Vickie Flores / AOP

Liiikenneviranomaisten mukaan maanteillä päivä on yksi vuoden ruuhkaisimmista. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan matkaa tehdään keskimäärin kolmisenkymmentä kilometriä.

Jonottamisen helpottamiseksi tietöitä on keskeytetty satojen kilometrien matkalla. Paluupäivästä odotetaan Brittein saarilla vilkkainta tiistaina. Myös busseissa, junissa ja lennoilla on muun Euroopan tapaan ruuhkaista.

Ruotsalainen menee joululounaalle

Länsinaapurissa liikenteessä on arviolta kaksi miljoonaa ihmistä. Kolareita ennustetaan sattuvan 700. Noin kahdenkymmenen länsinaapurin arvioidaan kuolevan joulun ajan liikenneturmissa.

Ruotsissa ruuhkahuipun arvioidaan ajoittuvan perjantain puolestapäivästä lauantain lounasaikaan. Pelkästään suur-Tukholman alueella on 2,3 miljoonaa asukasta, joten kaupungista johtaville teille kertyy jonoja.

Monet ruotsalaiset tekevät aatonaattona vajaan työpäivän ja lähtevät joulunviettoon tavallista viikonloppua aiemmin. Ruotsin liikennevirasto kehottaa matkailijoita malttiin Ruotsin jouluteillä.

Saksassa autobahnit täysiä

Myös Saksassa jouluviikonvaihde kuuluu vuoden vilkkaimpiin. Hampurin, Berliinin, Kölnin ja Frankfurtin ympärillä moottoriteille kertyy jonoja. Saksassa joululiikenne on vilkastunut jo viikon keskivaiheilla.