Metsähallitus kannustaa metsureitaan irtisanoutumaan

Metsähallituksen Metsätalous Oy on tarjonnut lähtöpaketteja kaikille 350 :lle metsurille. Alle 60-vuotiaat saavat vuoden palkan, mikäli irtisanoutuvat.

metsätalous
reijo kontinen metsuri
Työsuojeluvaltuutettu, metsuri Reijo Kontinen kolarilaisessa metsässä.Jarmo Honkanen / Yle

Valtion metsien hoidosta ja myynnistä vastaava Metsähallituksen Metsätalous Oy ilmoitti aiemmin lomauttavansa 280 metsuria eri puolilla Suomea tammi-maaliskuun väliseksi ajaksi. Svenska Yle uutisoi, että Metsätalous Oy on viime päivinä tarjonnut lähtöpaketteja kaikille metsureilleen ikään katsomatta.

Metsureiden työsuojeluvaltuutettu, kolarilainen Reijo Kontinen vahvistaa, että irtisanoutumispaketteja on tarjottu.

– Pitää paikkansa. Alle 60-vuotiaille on tarjottu erorahana vuoden palkkaa maksettavaksi könttäsummana.

Yli 60-vuotiaille on tarjottu eläkepakettia, joka on Kontisen mukaan työntekijän kannalta edullinen, mikäli eläköityminen koittaisi ensi vuonna. Myöhemmin eläköityviä Kontinen on kertonut neuvoneensa hylkäämään paketin.

Kontisen tuntuma on, että nuoremmilla saattaa olla halukkuutta tarttua tarjoukseen, jos näköpiirissä on toinen työ tai oman yrityksen perustaminen. Metsähallituksen metsurien keski-ikä on 57 vuotta. Ikääntyneiden metsurien työmahdollisuudet ovat Kontisen mukaan niin heikot, että he haluavat jäädä.

– Hyvin harva on lähdössä. He haluavat katsoa loppuun asti, miten talossa käy, sanoo Kontinen. Hän ihmettelee "äkäistä suunnanmuutosta" turvallisena työnantajana pidetyssä talossa. Työnantajan tarjoukseen pitää vastata joulukuun loppuun mennessä.

– Suurin katkeruuden kohde on se, että meidät korvataan ulkomaisella työvoimalla, tulkitsee Kontinen. Kolarilaismetsurin mukaan ulkomaisten yritysten työnjälki on huonompaa.

Metsätalous Oy:n toimitusjohtaja Jussi Kumpula sanoo Svenska Ylen haastattelussa, että tavoitteena on ulkoistaa metsätyöt ajan myötä kokonaisuudessaan yrityksille. Tälläkin hetkellä valtion metsiä on hoitamassa kotimaisia ja ulkomaisia yhtiöitä. Suuret metsäyhtiöt kuten Stora Enso ostavat kaikki metsätyöt yrityksiltä.

Metsähallituksen palveluksessa on 350 metsuria, joista noin 150 on Lapissa. Reijo Kontisen mukaan metsureista eläköityy viiden vuoden kuluessa yli puolet.