1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jouluvalot

Väsähtäneet jouluvalot saavat uuden hehkun Myllykankaan Matin käsissä

Pienessä pajassa on lähes harras tunnelma. Harmaapartainen mies katsoo johtokasojen ja muuntajien keskellä tyytyväisenä työnsä jälkeä. Vika on löytynyt ja poro loistaa taas.

jouluvalot
Kaustislainen Matti Myllykangas katselee korjaamaansa jouluvaloporoa.
Juha Kemppainen / Yle

Kaustislainen Matti Myllykangas korjaa väsähtäneitä kynttelikköjä ja valosarjoja urakalla joulun alla. Sana kiirii lähiseudulla, vaikka mies ei pidä melua harrastuksestaan.

Yllättävän moni haluaa saada valonsa kuntoon, vaikka tuliterän saisi kaupasta muutamalla eurolla.

Matti tietää miksi. Osalle joulu ei ole joulu, ellei perinteinen valo loista oikealla paikallaan. Jouluarvo on silloin niin suuri, että vanhaa kynttelikköä yritetään vaalia viimeiseen asti.

– Osalla taas on sellainen luonto, että korjataan, kun kerran löytyy vielä joku, joka korjaa. Pois ei heitetä, vaikkei korjauttaminen rahallisesti edes kannattaisi.

Matti edustaa samaa koulukuntaa itsekin. Hän ei ymmärrä miksi pitäisi heittää roskiin mitään, minkä voi korjata. Varsinkaan jouluvaloja, jotka ovat jo pikku pojasta tuoneet Matille sen oikean juhlan tunnun.

Isän punaisesta ämpäristä ja roikkavalosta katolle rakentama ensimmäinen tähti sytytti pienen pojan sydämessä sammumattoman kiinnostuksen jouluvalojen rakenteluun.

Lamppujen kunnon voi testata patterilla

Pajan pöydällä odottaa seuraavaksi vuoroaan toivottoman näköinen takkuvyyhti. Monimetrinen, vihreä ulkovalosarja on ensin saatava sykkyröiltä suoraksi.

Osalla taas on sellainen luonto, että korjataan, kun kerran löytyy vielä joku, joka korjaa. Pois ei heitetä, vaikkei korjauttaminen rahallisesti edes kannattaisi.

– Leikkaan pahvia, jonka ympärille kierrän johdon niin, että saan lamput järjestykseen. Sitten on vain nypittävä yksi kerrallaan jokainen kannastaan ja testattava mikä on ehjä ja mikä rikki.

Kaustislainen keksijä-korjaaja Matti Myllykangas etsii vikaa porovalosta.
Juha Kemppainen / Yle

Korjaajalla on työkalut ja keinot, mutta myös kotikäyttöön soveltuva niksi. Lampun kunnon voi testata 9 voltin patterilla, joka yleensä löytyy palovaroittimesta. Matti neuvoo hämärtämän huoneen ja painamaan jokaisen lampun kannan patterin napoja vasten.

– Syttyykö minkäänlaista himmeää hehkua? Ehjä lamppu yleensä vähän kuin kiiluu.

Ledit vievät korjaajalta työt

Led-valosarjojen yleistyminen näkyy myös jo pienessä pajassa. Jouluvalojen korjausruuhka on ensimmäistä kertaa kääntynyt hienoiseen laskuun. Led-valot ovat Matin mukaan lähes korjauskelvottomia. Oikeastaan vain muuntajavioille pystyy tekemään jotakin.

Perinteisten valojen kanssa riittää kuitenkin vielä aherrettavaa.

– Yleisin vika on rikkinäinen lamppu. Jos lamput ovat ehjät, eikä kynttelikkö silti pala, yleensä vika löytyy kannoista. Esimerkiksi messinkikielet pääsevät taipumaan kaksinkerroin, jolloin lamppu ei saa virtaa, Matti selittää.

Jouluvalojen kanssa värkkääminen on Matin lempipuuhaa niin pajassa kuin pajan ulkopuolellakin. Miehen pihan näyttävä jouluvalaistus on jo vuosikymmeniä ollut Kaustisen maamerkki.

Kuvassa jouluvaloin koristeltu talo, joka loistaa pimeässä
Lue seuraavaksi