1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

Putinin puhe kesti lähes neljä tuntia: Venäjä vastaa Yhdysvaltain ydinaseiden lisäyssuunnitelmiin vahvistamalla omaa asemahtiaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin käsitteli pitkässä ja perusteellisessa tiedotustilaisuudessaan laajalti aiheita Ukrainasta Yhdysvaltoihin. Hän sanoi haluavansa luoda rakentavat suhteet Yhdysvaltain presidenttiin Donald Trumpiin..

Venäjä
Putin lehdistötilaisuudessa Moskovassa.
Valdimir Putin lehdistötilaisuudessa Moskovassa perjantaina.Valeri Sharifulin / AOP

Venäjän talouden alijäämän odotetaan kasvavan vuoden 2015 luvuista 2,6 prosentista 3,7 prosenttiin BKT:sta. Presidentti Vladimir Putin sanoi talouden olevan vakaa ja alijäämän hyväksyttävä.

Presidentti kiitteli väestönkehitystä, kuolleisuus on vähentynyt. Luonnollinen väestönkasvu on kääntynyt nousuun.

– Väestötilastoissa on positiivista dynamiikkaa ja väestö kasvaa. Syntyvyys on hieman laskenut, mutta toisaalta kuolleisuus on hidastunut.

Samoin presidentti antoi kiitoksensa viljelijöille huoltovarmuuden kasvattamisesta.

Presidentin vuotuisessa tiedotustilaisuudessa on läsnä satoja tiedotusvälineitä.

"Aleppon valtaus tärkeää Syyrialle"

Talouskysymysten välissä Venäjän presidentti käsitteli Syyriaa, jossa hallituksen joukot ovat ottaneet haltuunsa itäisen Aleppon. Venäjä on tukenut Syyrian sodassa presidentti Bashar al-Assadin hallintoa.

– Aleppon valtaaminen kapinallisilta on strategisesti tärkeää Syyrialle, sanoi presidentti.

Putin ilmoitti myös uudesta merivoimia koskevasta sopimuksesta. Osana laivaston uudistamista huoltokapasiteettia lisätään Syyriassa Tartuksen satamassa.

Alkupuolella useita kysymyksiä taloudesta

Presidentti Putin sanoi teknologian sektorin kehittyneen suuresti. Hän sanoi Venäjän teknologian sektorin seitsemään miljardiin dollariin vuonna 2016.

Putin sanoi, että heikot pankit eivät ole suotavia talousjärjestelmän kannalta.

Inflaatio ennätyksellisen alhainen

Putinin mukaan inflaatio nousee vuonna 2016 5,5 prosentiin. Vuonna 2011 inflaatio oli 6,1. Vuonna 2016 se on varmuudella vähemmän kuin 6 prosenttia. Todennäköisesti se on 5,7-5,8 prosenttia.

- Tämä on ennätysalhainen luku, presidentti sanoi.

Vastauksissaan taloutta koskeviin kysymyksiin presidentti sanoi, ettei Venäjällä ole tarvetta eristäytyä kansainvälisestä taloudesta. Korruptiota vastaan taistellaan

Presidentti sanoi puuttuvansa tehokkaasti korruption torjumiseen. Myös oppositiojohtaja Boris Nemtsovin murhaa tutkitaan perusteellisesti. Nemtsov toimi muun muassa Venäjän varapääministerinä. Hänet ammuttiin helmikuussa 2015. Nemtsov tunnettiin yhtenä äänekkäimmistä Putinin kriitikoista. Murhaa ei ole selvitetty.

"Vähemmät kulut puolustussektorilla eivät heikennä Venäjää"

Presidentti puuttui myös kysymykseen puolustuksesta. Hänen mukaansa pienemmät menot puolustussektorilla eivät heikennä Venäjää.

" Doping-tapaukset selvitetään"

Venäjän urheilumaine on ryvettynyt doping-skandaaleissa. Presidentti sanoi, että kaikki tapaukset selvitetään perinjuurin.

- Urheilussa on joitakin doping-ongelmia, mutta mitään valtion tukemaa doping-järjestelmää ei ole, vaikka arvostelijat ovat näin väittäneetkin. m as

Yhdysvaltain ydinasearsenaalin lisäys ei huoleta

Putinilta kysyttiin myös Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin kaavailuista lisätä Yhdysvaltain ydinasearsenaalia.

– Tässä ole mitään uutta. Kampanjansa aikana hän puhui ydinaseosion vahvistamisesta ja asevoimien vahvistamisesta. Siinä ei ole mitään epätavallista.

Presidentti Putin sanoi myös, että Venäjä on vahvempi kuin yksikään potentiaalinen hyökkääjä.

– Olen hieman hämmästynyt joistakin Yhdysvaltain hallinnon lausunnoista, joilla tuntemattomista syistä pyritään todistamaan, että Yhdysvaltain asevoimat ovat maailman vahvimmat. Kukaan ei epäile sitä.

Presidentin mukaan myös hänen aiemmat lausuntonsa kertovat Venäjän asevoimien mahdista. Venäjä on pakotettu vastaamaan Yhdysvaltain ydinasekaavailuihin, mutta se tehdään sopimusten puitteissa, niitä rikkomatta, presidentti selvitti.

"Kukaan ei uskonut Trumpiin paitsi me"

Presidentti ilmaisi tiedotustilaisuuden toisella tunnilla mielipiteitään myös Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjasta. Hänen mukaansa Venäjä luotti Trumpiin jo kampanjan aikana.

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset ovat sanoneet Venäjän sekaantuneen Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjaan. Putin lupasi, että kaikki vakoilusyytteet selvitetään.

Hän sanoi haluavansa luoda presidentti Trumpiin rakentavat suhteet.

"Monet amerikkalaiset jakavat Venäjän perinteisiä arvoja"

Presidentti löysi amerikkalaisten ja venäläisten arvoista yhtäläisyyksiä.

– Se tosiasia, että useat republikaanit kannattavat Venäjän presidenttiä, tarkoittaa sitä, että useimmilla amerikkalaisiilla on ajatuksia, miten maailmaa pitäisi rakentaa. Ongelmamme ja uhkamme ovat yhteisiä, pohdiskeli presidentti.

Venäjän Turkin-lähettilään murha yritys vaikuttaa Venäjän ja Turkin suhteisiin

Presidentti puuttui myös Venäjän lähettilään Andrei Karlovin murhaan taidegalleriassa Ankarassa tiistaina. Hän luonnehti sitä yritykseksi vaikuttaa maiden suhteisiin. Putin sanoi, ettei suhteiden heikentämisessä kuitenkaan onnistuta.

Puolan johdon turmakoneen jäänteet pysyvät Venäjällä

Presidentti Putin sanoi, että vuonna 2010 Venäjän Smolenskissa pudonnutta puolalaiskonetta ei luovuteta Puolaan. Sitä tutkitaan Venäjällä. Onnettomuudessa kuoli suuri osa Puolan poliittista johtoa.

Tupolev-Tu-154-koneen jäänteitä tutkitaan siis jatkossakin Venäjällä.

Lue seuraavaksi