Valtuustokausi piteni: Pirkanmaalla vain parikymmentä kieltäytyy jatkosta

Yle Tampereen kyselyn mukaan Nokian valtuustosta lähtee vuoden vaihteessa joka kymmenes. Monessa kunnassa kaikki valtuutetut pidentävät kauttaan toukokuun loppuun.

kunnanvaltuustot
Puheenjohtajan nuija
Nykyiset kaupungin- ja kunnanvaltuustot on valittu syksyllä, mutta seuraavat vaalit on siirretty kevääseen. Nykyiset valtuutetut saivat siis niin halutessaan viisi kuukautta lisää päätösvaltaa. Useimmat valtuutetut Pirkanmaalla halusivat.Jyrki Lyytikkä / Yle

Yle Tampere kysyi Pirkanmaan kunnanvaltuustojen puheenjohtajilta, moniko valtuutettu ei halua pidentää kauttaan ensi kesään asti. Vain 19 valtuutettua on ilmoittanut, että lopettaa niin kuin alunperin pitikin eli vuoden 2016 loppuun.

Sähköpostikyselyyn saatiin vastaus 15 kunnasta, kun Pirkanmaalla on kuntia yhteensä 22.

Kaikki valtuutetut ovat ilmoittaneet jatkavansa muun muassa Pälkäneellä, Juupajoella ja Valkeakoskella sekä Ikaalisissa ja Mänttä-Vilppulassa. Ylöjärvellä ja Punkalaitumella luopuu yksi, Virroilla ja Lempäälässä kaksi sekä Kangasalla ja Pirkkalassa kolme.

Nykyiset valtuustot valittiin syksyllä 2011, ja työrupeaman piti olla 2013 alusta vuoden 2016 loppuun.

Uuden valtuuston pitäisi aloittaa 2017 alusta, mutta nyt vaalit pidetään vasta 9. huhtikuuta. Vanhan valtuuston toimikautta pidennettiin siksi toukokuun loppuun.

Turhautumista valtuustotyöhön

Valtuutettujen toivottiin jatkavan, mutta se ei ole pakollista. Jos ei halua jatkaa, tilalle nousee varavaltuutettu vielä loppukirin ajaksi.

Eniten jatkoajasta kieltäytyjiä on Nokialla: viisi kaupunginvaltuutettua lopettaa vuodenvaihteessa. Yksi heistä on vasemmistoliiton toisen kauden valtuutettu Taina Keränen.

Hän sanoo olevansa hyvin pettynyt ja turhautunut nokialaiseen päätöksentekoon.

– Tämä valtuustokausi on ollut Nokialla erityisen vaikea. Valtaa on keskitetty kaupunginhallitukselle, mikä ei mielestäni ole oikein. Tämä näkyy esimerkiksi puheenjohtajavalinnoissa ja lukuisissa, hallituksen valtaa pönkittävissä hallintouudistuksissa, sanoo Keränen.

Sekavaa puhetta valtuutetuilta

Tampereella jatkosta kieltäytyjiä on kaksi. Toinen heistä, kokoomuksen Riitta Koskinen on ollut mukana neljä kautta eli vuoden 1997 alusta.

Tampereen valtuusto ratikakeskustelussa
Petri Aaltonen / Yle

– Olen aika turhautunut enkä jaksa enää. Keskustelu on ollut varsinkin viimeksi kuluneen vuoden aikana niin sekavaa. Kyllä saa olla eri mieltä, mutta mielipide pitää perustella.

– Ratikkakeskustelu oli sen huipentuma. Aina ja aina vaan uudestaan samaa. Sekavaa, ei ymmärrä eikä aina saa selvää. Se on ajanhukkaa, sanoo Koskinen.

Konkarit kannustavat mukaan

Turhautumisesta huolimatta konkarit kannustavat uusia ihmisiä lähtemään mukaan kevään vaaleihin.

– Valtuustotyö on avartavaa. Yleissivistys kasvaa, kun pitää ottaa selvää asioista. Ja kuulee muutakin kuin oman, usein samanmielisen kaveripiirin ajatuksia, sanoo Riitta Koskinen.

Myös Tuula Keränen suosittelee lähtemään mukaan ja antaa lähtijöille pari neuvoa.

– Jos lähtee ehdokkaaksi, päämäärä on mennä läpi. Ja kun on päässyt valtuustoon, ei pidä unohtaa heitä, joilta sen valtakirjan sai.