Ahtialan taposta yli yhdeksän vuotta vankeutta – mies kuristi naisystävään käsiksi käynyttä

Mies ja nainen taltuttivat aggressiivisesti käyttäytyneen tuttavansa Lahdessa. Oikeuden mukaan kuristaminen ei ollut hätävarjelua.

Kuristamissurma
Poliisiauto.
Henrietta Hassinen / Yle

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut vuonna 1981 syntyneen miehen vankeuteteen Ahtialassa kesällä tehdystä taposta. Tuomion pituus on yhdeksän vuotta ja kuusi kuukautta.

Tuomion saanut mies oli ajautunut painimaan naisystävänsä entisen miesystävän kanssa. Uhri oli asunut naisen luona, mutta nainen oli pyytänyt häntä etsimään uuden asunnon huumeongelman vuoksi. Mies oli käyttäytynyt aggressiivisesti.

Tapahtumailtana tuomittu ja naisystävä olivat tulleet asunnolle ja uhrin ja naisen välille oli syntynyt käsikähmää. Tuomittu oli mennyt tapahtumiin väliin, josta syntyi paini. Painimisen päätteeksi tuomion saanut oli kuristanut uhria.

Oikeuden mukaan kuristamista ei voida katsoa hätävarjeluksi, sillä mies oli jo saatu taltutettua maahan. Maassa makaava mies kuoli kuristamisen seurauksena. Nainen vapautettiin syytteistä.

Tuomittu passitetaan Mikkelin vankilaan. Hän joutuu maksamaan korvauksia uhrin alaikäiselle lapselle isän kuoleman aiheuttamasta kärsimyksestä 9 000 euroa sekä elatuskulut siihen asti, kun lapsi on täysi-ikäinen.

Lisäksi mies tuomittiin maksamaan korvauksia uhrin vanhemmille, kummallekin 3000 euroa kuoleman aiheuttamasta kärsimyksestä.