Autokorjaamon rasvakädet tekivät ihmetempun – saivat huoltamon työkalut soittamaan joululauluja

Luumäkeläisen rengasliikkeen työntekijät tekivät erikoisen havainnon: öljynsuodattimien avaimista lähtee erikorkuisia, hienosti soivia säveliä. Aikansa etsittyään he saivat öljynsuodattimien avaimet ja Jeepin vesipumpun soimaan.

musiikki
Mekaanikot soittavat öljynsuodattimien avaimilla

Lappeenrannan naapurissa Luumäellä paikallisen rengasliikkeen asentajat ovat tarkkakorvaista porukkaa. Öljynsuodattimien asentamisessa käytetään erikoisvalmisteisia avaimia, joista jokaisesta lähtee erikorkuinen ääni.

– Avaimia on 3–4 eri sarjaa. Niillä saadaan avattua erimerkkisiä ja eri valmistajien tekemiä suodattimia.

Kun kupit ovat pystyssä pöydällä, niitä voi soittaa metallitikuilla, esimerkiksi naulalla tai ruuvimeisselillä. Muodolttaan avimet ovat kuin kuppeja. Niiden toiseen päähään saadaan kiinni pulttipyssy, jolla öljynsuodatin irroiteaan.

Minuutin videolle kaksi joulubiisiä

Videolla asentajat soittavat öljynsuodattimilla kaksi kappaletta: Joulu on taas ja Joulupukki matkaan jo käy.

Luumäen rengaspalvelun asentaja Ari Aapro kertoo, että oikean sävelisiä suodattimia piti etsiä aika kauan, eivätkä ihan kaikki sävelet ole siitä huolimatta aivan tarkalleen kohdallaan.

– Tämä oli nyt jo neljäs jouluvideo, joka me tehtiin, kertoo Aapro.

Öljynsuodattimien avainten lisäksi soittimina ovat torx-avaimia, öljytynnyri, palju, peltiä ja Jeepin vesipumppu.

Youtubessa miesten joulutervehdyksiä ovat saaneet mukavan suosion. Pari vuotta sitten (siirryt toiseen palveluun) julkaistu jouluvideo on kerännyt 50 000 katselukertaa ja viimevuotinenkin 20 000.

Muusikkotausta auttaa

Videolla joululauluja työkaluilla soittavat Ari Aapro, Juha Pirhonen ja Jussi Ruotsi. Aapro ja Pirhonen ovat Luumäen rengaspalvelun asentajia ja Ruotsi tekee vastaavanlaisia töitä Lappeenrannassa.

Ari Aapro on itse soittanut jo yli 30 vuotta savitaipalelaisessa Väliaikainen-yhtyeessä. Mies on bassonsa kanssa kolunnut tanssipaikan jos toisenkin.

Pirhosen kanssa Aaprolla on myös oma No name band, jolla he tekevät muutaman keikan vuodessa.

Tämän vuoden jouluvideo meni Aapron mukaan kerralla purkkiin. Sen kuvasi Luumäellä korjaamohallissa Petteri Tynys.

– Tällä on tarkoitus toivottaa hyvää joulumieltä, kiteyttää lopuksi Ari Aapro.