Helpotuksen hetkiä Maltalla – yli puolet kaapatun libyalaiskoneen matkustajista vapautettu

Maltalle kaapatusta libyalaisesta matkustajakoneesta on vapautettu 65 matkustajaa, kertoo twiitissään Maltan pääministeri. Ihmiset näyttävät poistuvan koneesta rauhallisesti.

lentokonekaappaukset
Sotilaita lentokentällä Maltalla perjantaina.
Sotilaita lentokentällä Maltalla perjantaina.Reuters

Vapautettuja matkustajia tulee hiljalleen ulos libyalaiskoneesta eikä heillä näytä olevan hätää. Yksi miehistön jäsen seisoo laskeutumisportaiden yläpäässä koneen etuovella.

Hätätilanteen varalta Maltan kenttä on suljettu ja kaikki lennot on peruttu. Libyalaisen kansanedustajan mukaan koneessa on kaksi kaappaajaa, joista ainakin toisella on käsikranaatteja. Parlamentaarikko oli puhunut koneessa olleen matkustajan kanssa. Kansanedustaja kertoo, että kaappajat ovat parikymppisiä miehiä, jotka kuuluvat Tebun alueella asuvaan etniseen ryhmään eteläisessä Libyassa. Kone lähti Sabhasta samalta alueelta.

Kaapparit sanovat tukevansa surmattua diktaattoria 

Maltan hallituksen mukaan Airbus A320 -koneessa oli yhteensä 118 ihmistä, heistä 111 matkustajia ja 7 miehistön jäseniä. Lentoa operoi Afriqiyah Airways -lentoyhtiö.

Kaapparit ilmoittivat aiemmin olevansa valmiita vapauttamaan matkustajat, mutta pitämään miehistön edelleen koneessa. Nyt ainakin osa ihmisistä on siis päässyt ulos koneesta. Kaapparien vaatimuksia ei ole yksilöity, mutta he ovat kertoneet tukevansa vuonna 2011 syrjäytetyn ja surmatun Muammar Gaddafin politiikkaa.

Pohjois-Afrikassa sijaitsevassa Libyassa olot ovat olleet sekasortoiset maata yksinvaltaisesti hallinneen Gaddafin kaatamisen jälkeen vuonna 2011. Keskenään taistelevien aseellisten ryhmien yhteenotot ovat ajaneet libyalaisia joukkopakoon.