Jätteen sekaan laitetuissa suutariraketeissa piilee tulipaloriski – vesiämpäri avuksi

Uusi vuoden juhlinnassa suutariksi jääneet raketit voivat aiheuttaa ongelmia jätteenpolttolaitoksilla.

Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

Jätteenpolttolaitoksilla riittää puuhaa kun vuodenvaihde ja joulunaika aiheuttavat nousua jätemäärissä. Vuodenvaihteen juhlinnassa tulee muistaa, että suutariraketit eivät kuulu kotitalousjätteen sekaan.

– Suutariksi jääneitä raketteja polttojätteen seassa tulee hyvin vähän, eikä niistä ole ollut ongelmia polttokattilassa. Tulipaloriski voi ennemminkin olla jätteiden varastointitiloissa, joten rakettijätteen hävittämisessä tulee olla tarkkana, sanoo Oulun Energian kehityspäällikkö Heikki Harju-Autti.

Jätettä kertyy hetkellisesti suuria määriä ja jätteenpolttolaitoksen vastaanotto sekä varastotilat voivat täyttyä yllättävästi.

Tulipaloriski voi ennemminkin olla jätteiden varastointitiloissa.

Heikki Harju-Autti

Jätekeskus Jäkälän tiedottaja Satu Keski-Antila Torniosta muistuttaa, että ilotulitteiden kauppiailla on velvollisuus vastaanottaa suutariksi jääneet räjähteet.

– Kannattaa jo ostovaiheessa kysyä, mihin tuotteet voi palauttaa, jos ne jäävät räjähtämättä. Eli sinne myyjälle. Heillä ei ole velvollisuutta ottaa, kuin vain ne vialliset tuotteet takaisin, sanoo jätekeskus Jäkälän tiedottaja Satu Keski-Antila.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on myös ohjeistanut, että jos raketteja jää räjäyttämättä, tulee ne laittaa vesiämpäriin muutamaksi päiväksi, että räjähdeaine liukenee ja imeytyy käyttämättömäksi. Liotuksen jälkeen jätteen voi laittaa poltettavaan jätteeseen.

Toimimatonta ilotulitetta ei saa mennä heti katsomaan. On hyvä odottaa vähintään kymmenen minuuttia siitä, kun savuaminen on loppunut. Käyttäjän tulee huolehtia myös siitä, ettei kukaan muu mene ilotulitteen lähelle. Lisää ohjeita turvalliseen ilotulitteiden käyttöön löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun).