Ostitko tuoksupallon joulukuuseesi? Joulupuun koristelu muuttuu hitaasti

Yhä useampi tyytyy lyhyeen joulukuuseen. Pitkät ja isokokoiset kuuset eivät edes oikein sovi pieniin ja täyteen kalustettuihin asuntoihin.

Kuusen koristelun perinteet elävät vahvoina. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Joulukuuseen ja sen koristamiseen liittyvät perinteet ovat pysyneet vahvoina ja kuusi näyttää nykyisin aika lailla samalta kuin vuosikymmeniä sitten. Aivan immuuneja ajalle ne eivät kuitenkaan ole.

Joulukuusikauppiaat tietävät, että nykyisin yhä useampi asiakas haluaa kotiinsa pienen joulukuusen. 

Joulukuusien kasvattajia edustava Joulupuuseura teki marraskuussa Helsingissä järjestetyillä messuilla kyselyn, johon vastanneiden selvä enemmistö suosi kuusta, joka on korkeudeltaan metristä kahteen metriin. Vain muutama prosentti vastaajista halusi yli 2,5 metriä korkean joulupuun.

Kuva: AOP

Valikoituneelle ihmisjoukolle tehdyn kyselyn tuloksia voinee pitää ainakin suuntaa-antavina.

Varsinkin kun Joulupuuseuran puheenjohtaja Juha Ruuska vahvistaa, että nykyisin halutaan paljon kapeita kuusia ja pieniä pöytäkuusia. Ruuskan mukaan pöytäkuuset tahtovat aina loppua myyntipaikoilta.

Havut ja kuusen tuoksu luovat kotiin jouluista tunnelmaa, mutta entisajan kuusijättiläistä ei haluta kotiin.

Ulkomaisia kuusia halvalla

Messukyselyyn vastanneista neljä viidesosaa ilmoitti suosikkipuukseen luonnonkuusen.

Viljellyt ulkomaalaiset halpiskuuset tekevät kuitenkin hyvin kauppansa isoissa marketeissa. Ruuska arvioi, että vuosittain ulkomaisia kuusia myydään noin 150 000 - 200 000 kappaletta. 

Yksi seuraus niiden tulosta markkinoille on, että joulukuusten hinnat ovat laskeneet ainakin suhteellisesti.  Ruuskakin toteaa, että hinnat eivät ole nousseet pitkiin aikoihin. Kilpailu on kovaa, hän lisää.

Vaihtoehtoa kuusimarkkinoille tuovat myös esimerkiksi allergioista kärsivien suosimat lajikkeet, kuten mustakuusi. On myös niitä, jotka allergian tai muiden syiden takia suosivat muovikuusta.

Joulukuusen koristeisiin tulee aina hieman uutta

Myös kuusen koristelun perinteet elävät vahvoina, vaikka koristeiden valmistajat ja myyjät yrittävätkin joka vuosi tuoda myyntiin jotain uutta.

Koristeita valmistavan Weiste oy:n tuotepäällikkö Helena Friman kertoo, että osa ihmisistä käyttää vuodesta toiseen samoja koristeita ja hankkii niitä lisää vain vähän kerrallaan. Toisaalta jotkut myötäilevät aikaa ja haluavat vaihtaa koristeiden värejä.

Meillä Suomessa joulun perinteiset värit ovat omenanpunainen ja hopea. Trendikäs koristaja on silti löytänyt uutuuksia tälläkin kertaa.

– Yksi tämän vuoden väriteemoista on kupari. Kuparia näkyy monissa koristeissa: palloissa, kelloissa, kävyissä, poroissa, pöllöissä ja esimerkiksi sudenkorentoina, Friman kertoo.

Erään arvion mukaan perinteiset uudenvuoden värit, esimerkiksi kulta, ovat tulleet osaksi joulun värimaailmaa. Joulun perhe- ja kotikeskeisyys taas näkyy pastellisävyjen suosiona.

– Eräät suosituimmista koristeista liittyvät vauvan ensimmäiseen jouluun. Tarjolla on nalleja, pupuja, keinuhevosta, lumiukkoa. Niitä löytyy vaaleanpunaisina sekä -vaaleaninisinä. Kaikki tämä varsinaisen vauvan syntymävuoden vuosipallon lisäksi.

Kuuminta hottia Weiston valikoimissa on tänä vuonna kuitenkin kuusen tuoksuva koristepallo. Sen sisällä on korkealaatuista ranskalaista tuoksuainetta, joka tuoksuu vienosti, kertoo Friman.