1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kouvola

Kouvola lopettaa matalan kynnyksen palvelun – miten käy mielenterveyskuntoutujien?

Mielenterveyskuntoutujien matalan kynnyksen palvelut muuttuvat Kouvolassa päivätoiminnaksi vuoden alusta alkaen.

Kouvola
Masennus
Mari Nupponen / Yle

*KOUVOLA *Mielenterveysseura pitää huolestuttavana Kouvolan kaupungin päätöstä lopettaa mielenterveyskuntoutujien matalan kynnyksen palvelut.

– Useimmat kuntoutujat ovat sellaisia, että he tuppaavat jäämään kotiin. Matalan kynnyksen paikkojen hyvä puoli on se, että sinne voi vain mennä, sanoo Kouvolan Mielenterveysseura ry:n puheenjohtaja Timo Honkanen.

Matalan kynnyksen palvelut muuttuvat Kouvolassa päivätoiminnaksi vuoden alusta alkaen. Se tarkoittaa myös sitä, että ennen kuntoutukseen pääsyä kaupunki järjestää keskustelun mielenterveysongelmista kärsivän kanssa.

Keskustelussa eli niin sanotussa palvelutarveselvityksessä kaupungin työntekijä määrittää tavoitteet kuntoutumiselle yhdessä kuntoutujan kanssa.

– On tärkeää, että kuullaan palvelua tarvitsevia. Eri asia on, että onko heillä energiaa ja uskallusta tällaiseen tarvekeskusteluun. He ovat arkoja ja heidän arviointikykynsä on usein hyvin hatara, sanoo Timo Honkanen.

– Jos selvitys perustuu aran ja hataran arviointikyvyn omaavan ihmisen haastatteluun, niin silloin hänet ohjataan helposti tarpeisiin nähden liian kevyeen palveluun, hän lisää.

Kaupunki kiistää huolen

Kaupungin mukaan uusi päivätoiminta vertautuu matalan kynnyksen palveluun. Käytännön tasolla juuri mikään ei olisi muuttumassa.

– Päivätoiminta on mielekästä tavoitteellista päiväaikaista toimintaa, jossa asiakas voi tuntea itsensä arvokkaaksi, sanoo Kouvolan aikuissosiaalipalvelujen palvelupäällikkö Minna Laakso.

– Erona aiempaan on se, että matalan kynnyksen toimintaan osallistuvista ei pidetä kirjaa. Se joka maksaa palvelun ei saa tietoa siitä, ketä palvelu auttaa ja miten. Ei tiedetä, että osuuko palvelu oikeaan asiakasryhmään, hän lisää.

Laakson mukaanmielenterveyskuntoutujille tarjottavat palvelut eivät heikkene. Tarveselvityksen kautta kaupungin työntekijä pystyy ohjaamaan ihmisen tämän kannalta oikean palvelun pakeille.

– Asiakas saa aiempaa enemmän henkilökohtaista tukea oman elämänsä eteenpäin viemiseksi. Hänelle tulee aiempaa parempi turva sosiaalipalveluiden osalta, koska hän pääsee toiseen palveluun, jos nykyinen palvelu ei ole paras mahdollinen hänelle.

Päivätoiminnassa kuntoutumisen edistymistä seurataan tavoitteellisesti. Minna Laakson mukaan toiminnan laatua ja palvelujen vaikutuksia on voitava arvioida myös, jotta veronmaksajat saavat aiempaa paremmin vastinetta rahoilleen.

Uudet sopimukset lukkoon tiistaina

Mielenterveyskuntoutujien palvelut muuttuvat, koska ne määriteltiin uudelleen Kouvolan kaupungin käynnistämässä kilpailutuksessa. Kaupunki aloitti kilpailutuksen, kun selvisi, että sen ostamat palvelut Parik-säätiöltä rikkovat hankintalakia.

Nyt kaupunki on hyväksynyt Parik-säätiön lisäksi mielenterveys- ja päihdekuntoutujien päivätoiminnan tuottajiksi A-Klinikkasäätiön, Kotinummi Oy:n sekä ehdollisesti Kaakkois-Suomen sosiaalipsykiatrisen yhdistyksen.

Lopulliset sopimukset allekirjoitetaan tiistaina. Parik-säätiö tarjoaa vuoden loppuun asti matalan kynnyksen palvelua Vire-talossa Kouvolassa. Jatkossa päivätoiminta tuotetaan samassa paikassa.

– Vaikea sanoa, että miten palvelu muuttuu, koska päivätoimintaa ei ole tuotettu aiemmin. Uskotaan että saadaan kaupungin kanssa hyvässä hengessä jatkumaan palvelut, kertoo Parik-säätiön toimitusjohtaja Pasi Hedman.

Toimitusjohtaja mukaan noin 150 kuntoutujaa on osallistunut Vire-toimintaan. Toimintaan on kuulunut esimerkiksi kädentaitojen opettelua.

Palvelupäällikkö Minna Laakso kertoo, että siirtyminen päivätoimintaan ei tapahdu veitsellä leikaten. Vuoden vaihteen jälkeen esimerkiksi Vire-talolle voi mennä käymään, vaikka tarveselvitys olisi vielä tekemättä.

_Kouvolan Sanomat uutisoi ensin (siirryt toiseen palveluun), että Parik-säätiö lopettaa mielenterveyskuntoutujille suunnatun matalan kynnyksen palvelun. _

Lue seuraavaksi