Mareten koti on joulunpunainen vuoden ympäri – "Valkoinen vain tuntuu niin kylmältä ja kovalta"

Kotia ei tarvitse pukea punaiseen vain jouluksi. Yksi väri toimii vaikka kaikilla kodin pinnoilla, kun siitä viljelee eri sävyjä, sanoo punaiseen hurahtanut sisustaja.

Jyväskyläläinen Marette Rytty on sisustanut koko asuntonsa punaisen eri sävyin. Harmaa sohvakin on pian vaihtumassa punaiseen. Kuva: Riika Raitio / Yle

Jyväskyläläinen Marette Rytty on punaisen ystävä. Todellinen ystävä isolla Y:llä, sillä Rytyn kotona lähes kaikki on punaista: eteisen naulakon vaatepuut, kaapistot, matto ja ruokapöydän liina.

Punaisia ovat myös olohuoneen vitriini, lipasto ja koristetyynyt. Samoin keittiön astiakaapin lasit, lautaset ja teekannu.

Näin on ollut jo pitkään.

–  Valkoinen vain tuntuu niin kylmältä ja kovalta. Punainen on aina säväyttänyt. Vähän vaatteissakin mutta pääasiassa sisustuksessa, Rytty sanoo.

Verhot, lipasto ja vitriini ovat kaikki sävy sävyyn. Rytyn nuoruudenkuvakin on saanut punaisen paspiksen. Kuva: Riika Raitio / Yle

Mistään sesonkisisustuksesta yksin asuvan Rytyn asunnon värimaailmassa ei ole kyse. Siinä missä sisustusbloggaajat lisäävät joulun tienoolla kiiltävän valkoisten pintojensa keskelle ripauksen punaista, pitää punainen Rytyn kotona pintansa läpi vuoden.

– Joulun alla tietysti tulee paljon punaista kauppoihin. Mutta jos haluan laittaa jotakin joulua itse, niin se on sitten hopeista, kultaa tai valkoista. Joskus on ollut sinistä ja vihreääkin.

Uusi koti vaati kompromisseja

Punaisen värin käyttö jakaa mielipiteet. Joku kauhistelee, osa ihastuu.

– Lastenlapset kysyvät usein, että mummo, miks sulla on kaikki punasta? Valkoisenhan moni valitsee sisustukseen. Palaute onkin ollut monenmoista, Rytty sanoo.

– Välillä kun olen tehnyt verkon kautta kauppaa tavaroista, moni mies on hakiessaan todennut, että 'onhan se nätti vaikka onkin punainen'. Ja naiset taas sanovat, 'että en mä uskaltais, varmaan kyllästyisin heti', Rytty nauraa.

– Mun mielestä, jos jostain oikein tykkää, niin ei siihen sitten kyllästy.

Punaista väriä on Rytyn kotona katon rajaa myöten. Kuva: Riika Raitio / Yle

Aina Rytyn suosikkisävy ei ole ollut juuri kirkas punainen.

– Viininpunainen oli se, millä aloitin tän jutun. Kaiken piti olla viininpunaista. Nyt kun ikää on tullut, niin se muuttui kirkkaanpunaiseksi. Se näyttää nyt niin tummalta se viininpunainen.

Mikä vain väri voi olla hyvä, kunhan yhdistelee sitä oikein.

Marette Rytty

Aikanaan omakotitalossa punaiseksi maalattiin seinät ja ovenpieletkin. Uudessa vuokra-asunnossa Rytty on joutunut tekemään kompromisseja, sillä esimerkiksi puunvärisistä ovista ei niin vain pääse eroon.

Myös olohuoneen sohvakalusto on harmaa, tosin siihenkin on tulossa muutos.

– Kohta se vaihtuu punaiseen kahden hengen istuttavaan sohvaan. Yhden harmaan nojatuolin jätän, koska se on leveä ja mukava istua. Ja kun vielä saisi yhden punaisen seinän. Se on toiveena.

Saman värin eri sävyt sopivat sisustukseen

Rytyn mielestä yksivärinen sisustus toimii, kun sen tekee ajatuksella.

Väriä tunnustaa myös Rytyn astiakaappi. Kuva: Riika Raitio / Yle

– Mun mielestä se on kokeilemisen arvoista. Mikä vain väri voi olla hyvä, kunhan yhdistelee sitä oikein. Eli ei laita yhtäaikaa voimakkaita vastakkaisia värejä, vaan samaa väriä eri sävyinä, tummempana ja vaaleampana. Siitä tulee paras kokonaisuus. Samahan pätee pukeutumiseen, työuransa muun muassa vaateliikkeessä tehnyt Rytty tietää.

– Lyhyt ihminen pitenee, kun pukee samaa väriä päästä varpaisiin.

Punainen mielletään usein räiskyväksi ja vaativaksikin väriksi – löytyykö punaisen ystävästä siis samoja piirteitä?

– Kyllä mun täytyy se myöntää. Olen aika tarkka ja vaativa, Rytty naurahtaa.