Mässäilyä vain aattona – urheiluopiston jouluasiakkaat syövät salaattia, proteiinia ja valtavan vuoren leipää

Urheiluopisto täyttyy jouluksi majoittujista, jotka odottavat valmista pöytää ja ohjattua liikuntaa.

Perheloma
Tanhuvaaran urheiluopiston ruokasali
Tanhuvaaran ruokasalissa syö joulun aikana 200 vierasta, 3 kertaa päivässä. Tanja Perkkiö / Yle

Jo yhdettätoista joulua Savonlinnassa, Tanhuvaaran urheiluopistolla ollaan pyhät töissä. Jouluviikonlopuksi tulee tänä vuonna ennätysmäärä, 200 majoittujaa, joten keittiössä riittää tekemistä. Osa perhelomalaisista on tullut Tanhuvaaraan jo viikolla, mutta varsinkin perjantaista maanantaihin käy kuhina.

Suurelle osalle Tanhuvaaran joulunviettoon saapuvista nimenomaan joulun ruuanlaittokiireistä vapautuminen on tärkeää.

– Isän joulustressiä tänne tulo vähentää 110 prosenttia, kertoo liperiläinen kuuden lapsen isä Mika Haapalainen.

Haapalaiset tulivat 1-16-vuotiaiden lastensa kanssa Savonlinnan Tanhuvaaraan kuudeksi päiväksi. Äiti iloitsee liikunnallisesta ohjelmasta ja myös syömisestä.

– Täällä syödään usein ja hyvin, ja on lapsille ja aikuisillekin paljon tekemistä, kertoo Laura Haapalainen.

Syödään kuin urheilijat

Ravintolapäällikkö Teija Sairanen sanoo keittiön paiskivan pitkää päivää, joulunvietto Tanhuvaarassa on lisännyt koko ajan suosiotaan.

– 80 leipää, 70 kiloa kinkkua, valtava määrä salaattia, luettelee Sairanen tunnuslukuja.

Urheiluopistolla ei suinkaan syödä perinteisiä jouluruokia pyhien läpi, vaan vain jouluaaton päivällisellä. Muuten ateriat ovat monipuolisia ja niillä huolehditaan energian riittävyys. Polttoainetta tarvitaan mm. pallopeleissä, pulkkamäessä ja uimahallissa.

Vaikka urheiluopisto on joulunpyhät etenkin perheiden majoituspaikka, sinne tulevat yleensäkin tietynlaiset liikkuvat ihmiset.

– Salaattia menee meillä todella paljon ja ihmiset ovat ravintotietoisia joulunakin. Rasvojen laatu on tärkeää ja ruuasta kysellään. Aattona liikuntaohjelma on kevyempi ja silloin herkutellaan enemmän. Mutta täällä voi syödä muutenkin enemmän, koska meillä liikutaan, joten kalorit kuluvat, hymyilee ravintolapäällikkö Teija Sairanen.