Puuliitto: Metsähallitus tarjoaa metsureille kehnoa eropakettia

Ammattiliiton mukaan metsureille tarjottu paketti ei todellisuudessa ole niin hyvä miltä se aluksi kuulostaa.

metsurit
Metsuri kaataa puuta talvisessa metsässä.
Jukka Uotila / AOP

Puuliitto arvostelee Metsähallitusta metsureille tarjottavista eropaketeista. Ammattiliiton mielestä Metsähallituksen Metsätalous Oy tarjoaa metsureille sisällöltään kehnoa eropakettia, jolla yhtiö yrittää säästää sievoisen summan työnantajavelvoitteistaan.

Puuliitto toteaa, että metsureille tarjottu enintään 12 kuukauden eropaketti voi aluksi tuntua suurelta, mutta todellisuus on toisenlainen.

– Korvauksen vastaanottajat menettävät irtisanomisajan palkan ja siihen liittyvät, lomakertymät, heidän eläketulonsa pienenee ja työttömyysturvan laskentaperuste heikentyy. Pelkästään irtisanomisaika, siitä koituva vuosiloma ja lomakorvaus vastaavat useilla metsureilla pitkien työsuhteiden seurauksena seitsemän kuukauden palkkaa. Kun korvauksesta maksetaan myös verot tavalliseen tapaan, ei käteen jäävä summa lopulta ole kummoinen, Puuliitto toteaa tiedotteessaan.

Liitto lisää, että eropaketeilla Metsätalous Oy pääsee eroon irtisanomismenettelyyn sisältyvistä työnantajan taloudellisista velvoitteista.

– Pelkästään eläkeputkeen siirtyvän työntekijän varsinaiselle vanhuuseläkkeelle siirtymiseen kuuluva työttömyysvakuutusrahastomaksu on noin 20 000 euroa työntekijää kohden. 50 tällaista sopimusta merkitsee siis miljoonan euron menetystä yhteiskunnalle.

Tarjous tekstiviestinä

Puuliitto moittii Metsätalous Oy:tä myös siitä, että se on lähettänyt ehdotuksen eropaketista metsureille tekstiviestinä ilman varsinaista sopimustekstiä. Työntekiijät eivät ole liiton mukaan saaneet vielä nähdä varsinaista sopimustekstiä.

Puuliitto suosittaa, että sopimuksia ei missään tapauksessa hyväksytä ennen kuin niiden todelliset vaikutukset on metsureiden kannalta perusteellisesti selvitetty.

Puuliitto vastusti Metsähallituksen metsätalouden yhtiöittämistä.

– Todellisuus on osoittautumassa uhkakuvia rankemmaksi. Ensin Metsätalous päätti metsureiden joukkolomautuksesta ja nyt se yrittää päästä kaikista metsureistaan eroon tehdäkseen tilaa alihankinnalle. Sen tavoitteena on ryhtyä käyttämään ennen muuta ulkomaisia yrityksiä. Jos niin käy, ei Metsähallituslain mukaisella yhteiskunnallisella velvoitteella työllisyyden huomioon ottamisesta ole enää mitään merkitystä.