Italian sisäministeri vahvisti Berliinin iskusta epäillyn kuoleman

Anis Amri ampui poliisia olkapäähän, kun häneltä vaadittiin henkilöpapereita Milanossa. Toinen poliisi ampui Amria kuolettavasti.

Berliinin isku 2016
Rikostutkijat keräävät todisteita ampumispaikalla.
Rikostutkijat keräävät todisteita ampumispaikalla Milanossa 23. joulukuuta.Daniele Bennati / EPA

Italian sisäministeri Marco Minniti vahvisti tiedotustilaisuudessa, että Berliinin rekkaiskusta epäilty tunisialainen Anis Amri on kuollut.

Kaksi poliisia oli pysäyttänyt Amrin, 24, Milanossa varhain perjantaina. He olivat vaatineet häntä esittämään henkilöllisyystodistuksensa. Amri vetikin repustaan aseen ja ampui poliisia olkapäähän. Toinen poliisi ampui Amrin kuoliaaksi.

– Surmattu henkilö on, ilman epäilyksen häivääkään, Anis Amri, Minniti sanoi.

Amri tunnistettiin sormenjäljistä. Haavoittunut poliisi on sairaalassa, mutta hänen vammansa eivät ole hengenvaarallisia, Minniti sanoi.

Saksan syyttäjäviranomaisten mukaan Berliinin rekkaiskun tutkinta jatkuu, sillä on epäselvää, onko Amrilla ollut rikoskumppaneita iskun valmistelussa. Sisäministeri Thomas de Maizièren mukaan terrori-iskun riski Saksassa on edelleen korkea.

Liittokansleri Angela Merkel sanoi, että Saksa aikoo ryhtyä nopeasti toimiin turvallisuuden parantamiseksi.

Merkel kertoi puhuneensa tänään perjantaina Tunisian presidentin kanssa siitä, että Saksa haluaa vauhdittaa turvapaikanhaussa hylkäyksen saaneiden tunisialaisten palautuksia kotimaahansa. Merkel sanoi, että palautettavien määrää on nostettava.

Poliisi eristi ampumapaikan Milanon esikaupunkialueella.
Poliisi eristi ampumapaikan Milanon esikaupunkialueella.Daniele Bennati / EPA

Oli ollut vankilassa Italiassa

Anis Amrin reitti Saksasta Italiaan on osittain selvittämättä. Amrin hallusta löytyneen junalipun perusteella hän vaikuttaa matkustaneen Ranskasta Pohjois-Italiaan Torinoon, mistä hän oli jatkanut matkaa paikallisjunalla Milanon esikaupunkialueelle.

Amri oli oleskellut Italiassa pitkään ennen lähtöään Saksaan. Hän tuli Tunisiasta Italiaan vuoden 2011 arabikevään levottomuuksien jälkeen ja joutui pian vankilaan tulipalon sytyttämisestä, varkaudesta ja uhkailusta. Amria siirreltiin vankilasta toiseen huonon käytöksen vuoksi. Hän pääsi vapaaksi 3,5 vuoden jälkeen.

Amri oli saapunut Saksaan viime vuonna, ja hänet oli havaittu mahdolliseksi uhaksi jo paljon ennen tämän viikon iskua Berliinissä. Saksan viranomaiset olivat jopa valvoneet häntä salaa kuuden kuukauden ajan.

Saksan viranomaiset olivat yrittäneet karkottaa Amrin sen jälkeen, kun hänen turvapaikkahakemuksensa hylättiin heinäkuussa. Karkotus ei onnistunut, koska Amrilla ei ollut voimassa olevaa henkilöllisyystodistusta ja Tunisia kiisti aluksi hänen olevan maan kansalainen.

12 ihmistä kuoli ja kymmeniä loukkaantui maanantaina rekkaiskussa berliiniläiselle joulutorille. Terroristijärjestö Isis on ottanut iskun nimiinsä.

Lue myös: "Miten tämä mies voi olla vielä vapaana" – Tällainen on Berliinin terrori-iskusta etsintäkuulutettu Anis Amri

Lähteet: AP, Reuters