Operaatio Jouluapu jakaa satoja ruokakasseja jouluaattona Jyväskylässä

Yksityiset hyväntekijät jakavat kauppojen ylijäämäruokaa ja lahjoitustuotteita kansalaistoiminnankeskus Matarassa Tourulassa.

ruoka-apu
Mies pakkaa ruoka-apua.
Petri Janhunen pakkaa ruoka-apua Jyväskylässä.Simo Pitkänen / Yle

Operaatio Jouluapu on jakanut elintarvikekasseja jouluisin Jyväskylässä jo parikymmentä vuotta. Avun tarvitsijoiden, erityisesti lapsiperheiden määrä on vuosien mittaan kasvanut jatkuvasti.

Tänä vuonna kauppojen aukioloaikojen vapautuminen jättää avun kerääjille jännityselementin. Lopullisesti jaettavaksi tulevien tuotteiden määrä on arvoitus, vaikka jaettavaa on saatu lahjoituksina jo etukäteen.

– Edelleen meillä on vähän jännitettävää tässä, koska kaupat menevät myöhemmin kiinni ja ruoka-avun jako alkaa jo kello 13.30. Ollaan melkein kädet ristissä ja polvillaan toiveikkaina, koska tarvitsijoita on, sanoo vapaaehtoinen Petri Janhunen, joka on ollut mukana ruoan jaossa jo yli 10 vuoden ajan.

– Kuulin, että eilen esimerkiksi Ruokapankilta ruoat olisivat loppuneet käsiin.

Kaikki tervetulleita

Etukäteen jaettavaa Jouluapuun on kuitenkin jo saatu lavakaupalla, muun muassa maitotuotteita ja kananmunia.

– Esimerkiksi Jyvässeudun Lionsit ovat tukeneet toimintaa rahallisesti. Näinkin on saatu jotain tuotteita hankittua, jouluomenaa, suklaita ja levitettä esimerkiksi.

Kananmunia on jaettavana peräti niinkin paljon, että kennoja tarvittaisiin kovasti lisää. Janhunen vinkkaa, että jyväskyläläiset voisivat toimittaa ylimääräisiä tyhjiä kennoja vaikkapa Mataran oven taakse vielä jouluaattoon saakka.

Ruoka-apuun meneviä kananmunia.
Kananmunia on ruoka-avussa jaettavaksi lavoittain.Titta Puurunen / Yle

Ruoan jako alkaa Jyväskylän kansalaistoiminnankeskus Matarassa Tourulassa aattona kello 13.30.

– Meillä ei tarvitse mitään todistuksia, vaan kaikki ovat tervetulleita, Janhunen muistuttaa.

Operaatio Jouluavun kautta ruokakasseja on aikaisempina vuosina jaettu 400–600.

– Kyllä siitä hyvä mieli tulee, kun iso lapsiperhe kiittää siitä, että jouluksi on muutakin kuin lämmintä kättä, Janhunen sanoo.