Joulukuusia tuodaan jopa satoja kilometrejä

Lapin luonnonkuusia piinaa tänä vuonna suopursuruoste.

joulukuuset
kuusikauppa, joulukuusi
Rovaniemen torilla kuusien hintataso vaihtelee: Halvimmillaan kuusen saa 20 eurolla, suurista kuusista joutuu pulittamaan 70 euroa.Antti Mikkola / Yle

Joulukuusikauppa käy Rovaniemen kauppatorilla kuusikauppiaan mukaan edellisvuosien malliin. Torilla on myynnissä paljon viljeltyä kuusta, mutta myös luonnonkuusia löytyy. Rovaniemen torille kuusia tulee ainakin Piittisjärveltä, Sotkamosta, Pudasjärveltä ja Utajärveltä.

Torilla kuusia kaksi viikkoa myyneen Antti Karvosen mukaan kuusen hinta riippuu koosta, tiheydestä ja mallista. Rovaniemen torilla kuusien keskimääräinen hinta pyörii 40-50 euron paikkeilla. Halvimmat, pienet kuuset maksavat 20 euroa ja kalleimmat, neljästä viiteen metriä korkeat kuuset 70 euroa.

20 vuotta joulukuusia myyneen Karvosen mukaan myyntiin ei ole tullut ainakaan merkittävää notkahdusta ja kuusia on myyty viime vuosien tapaan.

Suopursuruoste vaivaa Lapin kuusia

Karvonen myy tänä jouluna pääasiassa Sotkamossa viljeltyä metsäkuusta. Myynnissä on vain pieni erä Rovaniemen alueen luonnonkuusia.

– Syy on se, että täällä Lapissa on ollut tosi paljon suopursuruostetta kuusissa ja täältä ei ole terveitä kuusia oikein löytynyt.

Karvosen mukaan Rovaniemellä myydään myös ulkomaisia kuusia.

Antti Karvonen, kuusikauppias
20 vuotta joulukuusia myyneen Karvosen mukaan kuusia on myyty viime vuosien tapaan. Antti Mikkola / Yle

Suosituin kuusi on Karvosen mukaan kahdesta kahteen ja puoleen metriä korkea, tavalliseen huonekorkeuteen sopiva joulukuusi.

Kokenut kuusikauppias antaa neuvot kuusen hoitamiseen: Ennen sisään tuontia kuusesta olisi hyvä leikata pieni pätkä pois, jotta kuusi saa vettä paremmin uudelta imupinnalta. Kuusi kannattaa laittaa jo sulamisvaiheessa vesiämpäriin ja huolehtia hyvästä nesteytyksestä myös joulun aikana.

Kuusikaupoilla hinnat kohdillaan

Tapio Muotka saapui torille ostamaan joulukuusta kahden oman lapsensa ja heidän ystävänsä kanssa. Lapset saivat valita mieleisensä kuusen suuresta valikoimasta.

Muotkan mukaan 40-50 euron hintataso kuulosti maksettavalta summalta. Oikean kuusen hommaaminen on Muotkalle tapa. Muoviseen hän ei ole vielä harkinnut vaihtavansa.

– Kyllä siihen on vielä aika pitkä matka.

joulukuusi, kuusikauppa, kuusikauppias
Lapset saivat valita Muotkan perheeseen mieleisensä kuusen suuresta valikoimasta.Antti Mikkola / Yle

Niin ikään kuusen ostoon lähteneellä Sari Ankkurilla kiikarissa oli mahdollisimman kapea parimetrinen kuusi. Hän kertoi maksavansa kuusesta mielellään alle 50 euroa, mutta että hinnat vaikuttivat olevan kohdillaan.

Ankkurin mukaan oikea kuusi tuo nostalgista ja perinteistä meininkiä.

– Saa tuoksun samaan hintaan, ei tarvitse käydä ostamassa wunderbaumeja, hän nauraa hyväntuulisesti.