Punanuttujen nimet hautausmailta: "Tontut ovat ikuisia"

Monet tekevät havaintoja tontuista joulun alla. Jos sattuu liikkumaan Vilppulassa, niiden näkemistä on vaikea välttää.

joulutontut
 Tonttulan tonttumuori Sirkka-Liisa Saarinen ja Valpuri-tonttu.
Tonttulan tonttumuori Sirkka-Liisa Saarinen ja Valpuri-tonttuMatti Vikman / Yle

Tonttu poikineen odottaa vuoden suurinta juhlaa Vilppulassa olevassa piharakennuksessa. Tonttulassa on avoimien ovien päivä, mikä on houkutellut väkeä tuvan täydeltä.

Arja Tuusinen luotsaa kahta lastenlastaan tunnelmallisessa ympäristössä. Minttu ja Pinja Takanen ihastelevat valkopartaisia ja pukunuttuisia hahmoja, jotka tarkkailevat vieraitaan lempein silmin.

– Ne ovat ihania, molemmat tytöt huokaavat.

Hienointa tontuissa on seurueen mielestä niiden valkoiset parrat. Ne ovat kuin silkkiä, he toteavat. Isoäiti tietää kertoa jälkikasvulle, että kuiskimalla tonttujen korviin voi pukille välittää lahjatoiveita.

Tonttuja Vilppulan Tonttulasta
Tonttuja Vilppulan Tonttulasta Matti Vikman / Yle

Nimet valitaan yhteistuumin

Keinutuolissa istuu punaisessa essussaan tonttumuori. Hän on nimeltään Sirkka-Liisa Saarinen, ja hän on itse tehnyt paikalla olevat 101 tonttua.

Sylissään muorilla on yksi rakkaimmista tontuista, Valpuri nimeltään. Kaikilla tontuilla on omat nimet, jotka ovat peräisin suomalaisilta hautausmailta.

Jos tonttu hyväksyy sille ehdotetun nimen, punanuttu ja tonttumuori halaavat yhteisymmärryksen merkiksi. Kun nimellä on jo aiemmin ollut käyttäjä, elämä tavallaan jatkuu Tonttulassa.

– Tontut ovat ikuisia, Sirkka-Liisa Saarinen naurahtaa.

Arja Tuusinen lapsenlapsiensa Minttu ja Pinja Takasen kanssa
Arja Tuusinen lapsenlapsiensa Minttu ja Pinja Takasen kanssaMatti Vikman / Yle