Turvallisuusneuvosto äänestää juutalaissiirtokunnista – Lähteet: Yhdysvallat sallii Israelin tuomitsemisen

Päätöslauselmaluonnoksessa vaaditaan Israelia lopettamaan siirtokuntien rakentaminen palestiinalaisalueille.

Israel
Vaaleita kerrostaloja taustalla aavikkoa.
Itä-Jerusalemin Alzaimin kaupunginosa sekä Länsirannan siirtokunta Ma'ale Adumim, jota Israel päätti laajentaa heinäkuussa 2016. Atef Safadi / EPA

YK:n turvallisuusneuvosto äänestää vielä tänään perjantaina päätöslauselmaluonnoksesta, jossa tuomitaan Israelin siirtokuntarakentaminen palestiinalaisalueilla. Äänestyksen on määrä alkaa kello 21 Suomen aikaa.

Uutistoimisto Reutersin diplomaattilähteiden mukaan Yhdysvallat aikoo sallia päätöslauselman hyväksymisen, mikä olisi poikkeuksellista. Yhdysvallat on yleensä tukenut Israelia ja estänyt veto-oikeudellaan Israelin tuomitsevat päätökset turvallisuusneuvostossa.

Päätöslauselmasta piti alun perin äänestää eilen torstaina, mutta luonnoksen tehnyt Egypti vaati itse äänestyksen lykkäystä toistaiseksi. Egyptiläisdiplomaatit kertoivat uutistoimisto Reutersille, että syynä oli Israelin painostus sekä pyrkimys välttää Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin etäännyttämistä.

Trumpin mielestä Yhdysvaltojen pitäisi käyttää tässäkin tapauksessa veto-oikeuttaan eli estää Israelin kannalta kielteinen päätös.

Barack Obama puolestaan on arvostellut toistuvasti Israelin siirtokuntarakentamista, ja on arvioitu, että hän saattaa virkakautensa lopussa haluta näpäyttää Israelia.

Perjantain äänestystä vaativat Egyptin sijasta Uusi-Seelanti, Malesia, Senegal ja Venezuela.

Lähteet: Reuters, AFP