DN: Ruotsalaisäitejä lähetetty synnyttämään Suomeen

Ruotsissa on nyt suuri pula hoitopaikoista ennenaikaisesti syntyville vauvoille. Dagens Nyheter -lehden mukaan joulukuun aikana vanhemmiksi tulevia on viime viikkojen aikana lähetetty synnyttämään Suomeen.

Kotimaa
Vauvan käsi.
AOP

Ruotsissa on nyt pulaa ennenaikaisesti syntyvien lasten hoitopaikoista, uutisoi Dagens Nyheter -lehti (siirryt toiseen palveluun). Lehden mukaan pulaa hoitopaikoista on koko maassa.

Lehti on haastatellut pariskuntaa, joka toivoi synnytystä Uppsalasssa. Uppsalassa ei kuitenkaan ollut tilaa ja pariskunta lähetettiin synnyttämään Turkuun. Lehden mukaan hoitopaikkapulan vuoksi yhteensä kolme odottavaa vanhempaa on joulukuun aikana lähetetty hoitoon Turkuun.

Ruotsissa syntyvyys kasvussa, Suomessa laskussa

Ruotsissa syntyvyys on kasvussa, mutta Suomessa syntyvyys laskee. Uppsalan akateemisen sairaalan lastenlääkäri Erik Normann sanoo, että hoitopaikkojen puute johtuu Ruotsissa syntyvyyden kasvun lisäksi siitä, että ennenaikaisten syntyvien lasten hoito on kehittynyt ja yhä suurempi osa heistä säilyy hengissä. Samaan aikaan on pulaa myös sairaanhoitajista, jotka pystyvät hoitamaan ennenaikaisesti syntyviä lapsia.

Dagens Nyheter -lehden haastattelema odottava äiti kertoo, että päätös lähteä Suomeen hoitopaikan vuoksi on ollut stressaava ja Suomessa on ollut kieliongelmia, kun Suomessa ambulanssin henkilökunta on puhunut vain suomea ja englantia.

Turun yliopistollisen sairaalan neonatalogi Liisa Lehtonen kertoo, että sairaala halusi tarjota apua, koska sairaalassa oli tilaa. Lehtosen mukaan ruotsalaisäitejä ei ole lähetetty Suomeen monen kuukauden ajan.

Ruotsissa on vain rajallinen määrä hoitopaikkoja ennen viikkoa 28 syntyville lapsille. Tällaisia hoitopaikkoja on lehden mukaan kuudessa yliopistollisessa keskussairaalassa.

Ruotsin terveysministeri kritisoi maakäräjiä

Ruotsin terveysministeri Gabriel Wikström kritisoi Dagens Nyheter -lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun)terveydenhuollosta vastaavia maakäräjiä siitä, ettei ennen aikaisesti syntyvien lasten hoitoa ei ole suunniteltu kunnolla. Hän ei hyväksy sitä, että äitejä lähetetään Suomeen.

– Odottavia vanhempia ei tulisi lähettää ulkomaille synnyttämään, Wikström sanoo haastattelussa.

Wikström sanoo olevansa yllättynyt siitä, että tilanne on Ruotsin terveydenhuollossa näin paha. Hänen mukaansa Ruotsin hallitus on tämän vuoden budjetissa varannut 500 miljoonaa kruunua äitiyshuollon parantamiseen, ja tarkoitus on myös vahvistaa henkilökuntaa.