1. yle.fi
  2. Uutiset

Analyysi: Sovinnollinen Putin esiintyi joulurauhan hengessä

Vladimir Putin halusi antaa lehdistötilaisuudessaan kuvan maailmoja syleilevästä presidentistä, joka on valmis rakentamaan suhteitaan USA:n ja muiden maiden kanssa, arvioi Moskovassa oleva Ylen toimittaja Erkka Mikkonen.

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Jo kolmattatoista kertaa järjestetystä Putinin loppuvuotisesta lehdistötilaisuudesta on tullut Venäjän tärkein mediatapahtuma.Yuri Kochetkov / EPA

Venäläisten tv-ruuduilla esiintyi tänään aikaisempaa sovittelevampi ja varovaisemmin esiintyvä presidentti.

Sensaatioita tai suuria tunteita ei tällä kertaa nähty, vaan Vladimir Putin keskittyi lähes isällisesti valamaan uskoa tulevaisuuteen niin kotimaisissa kuin kansainvälisissä haasteissa.

Jo kolmattatoista kertaa järjestetystä Putinin loppuvuotisesta lehdistötilaisuudesta on tullut Venäjän tärkein mediatapahtuma. Tilaisuus lähetetään suorana usealla tv- ja radiokanavalla, ja siitä riittää uutisoitavaa venäläisyleisölle useiden päivien ajan.

*Koko spektaakkeli on tarkoitettu *ennen kaikkea kotiyleisölle eli venäläisille, mutta Putinin sanoja punnitaan tarkasti myös ulkomailla.

Tällä kertaa Putin sanoi olevansa valmis kotimaisten ongelmien lisäksi ratkaisemaan liudan Venäjää hiertäviä kansainvälisiä ongelmia.

Kansainvälisten asioiden keskiöön nousivat suhteet Yhdysvaltojen tulevaan presidenttiin Donald Trumpiin.

Ennen kaikkea Putin tarjosi sovinnon kättä lännelle – ensisijassa Yhdysvalloille – mutta samalla hän esiintyi korostetun sovinnollisesti jokaiseen ilmansuuntaan.

Kansainvälisten asioiden keskiöön nousivat suhteet Yhdysvaltoihin ja sen tulevaan presidenttiin Donald Trumpiin. Putin pidättäytyi tuomitsemasta väistyvän presidentin Barack Obaman hallinnon uudet Venäjälle määräämät pakotteet.

Sen sijaan Trumpia myötäillen Putin lausui, etteivät maiden suhteet enää voi huonommiksi muuttua, joten suuntana on vain niiden paraneminen.

Myös Euroopan kanssa Putin peräänkuulutti suhteiden kehittämistä. Heikon EU:n sijasta Venäjä tarvitsee kumppanikseen vahvan, vapaan ja itsenäisen unionin.

Venäjä on myös valmis purkamaan elintarviketuontia rajoittavat vastapakotteet – heti kun eurooppalaiset kumppanit luopuvat omista Venäjän vastaisista pakotteistaan.

*Suhteiden paraneminen *jatkuu myös Turkin kanssa alkuviikosta Ankarassa tapahtuneesta venäläisdiplomaatin surmasta huolimatta.

Putin näki myös signaaleja suhteiden lämpenemiseen Georgian kanssa ja osoitti ymmärrystä jopa Ukrainan suuntaan. Putin toivotti tervetulleeksi EU:n ja Ukrainan viisumivapauden ja piti koko viisumijärjestelmää jäänteenä kylmän sodan ajalta.

Joulupukin tai pakkasukon lailla Putin oli valmis julistamaan hyvää mieltä ja maailmanrauhaa.

Putin muistutti myös, että Venäjä on pyrkinyt ratkaisemaan Syyrian kriisiä yhdessä Turkin ja Iranin kanssa. Nyt hän toivoi mukaan alueen suuria valtioita Jordaniaa, Saudi-Arabiaa ja Egyptiä. Samalla Putin toivotti myös USA:n tervetulleeksi hakemaan rauhanomaista ratkaisua vuosia kestäneeseen konfliktiin.

Tällä kertaa venäläisen ja kansainvälisen yleisön edessä esiintyi siis Putin, joka oli joulupukin tai pakkasukon lailla valmis julistamaan hyvää mieltä ja maailmanrauhaa.

*Kompromissihaluinen Venäjän *presidentti korosti toisten mielipiteiden kuuntelemisen tärkeyttä. Hän ei vedonnut Venäjän piirittämiin ulkoisiin vihollisiin, vaan kansainvälisen oikeuteen ja yhteisymmärrykseen.

Mutta lähes neljä tuntia kestäneessä lehdistötilaisuudessa nähtiin myös ripaus länsimaiden tuntemaa vanhaa Putinia.

Kun saksalaistoimittaja kysyi, miten Putin näkee suhteiden lännen kanssa kehittyvän vuonna 2017, presidentti vieritti suhteiden välirikon lännen ja Euroopan syyksi. Tulistumisen jälkeen Putin kokosi itsensä ja jatkoi taas rauhallisesti seuraaviin kysymyksiin vastaamista.

Lue seuraavaksi