1. yle.fi
  2. Uutiset

Väkivalta väheni Brasilian Sao Paulossa, mutta Rio de Janeirossa lisääntyi huimasti

Muutosta henkirikosten määrissä voi selittää rikollisjärjestöjen erilaiset asemat kaupungeissa.

Brasilia
Maassa on kymmeniä aseita.
Brasilian armeija on tuhonnut joulukuussa tuhansia aseita, jotka on takavarikoitu rikollisilta. Marcelo Sayao / EPA

Henkirikosten määrä Brasilian Rio de Janeirossa on kasvanut huomattavasti tänä vuonna, siitä huolimatta että kaupungissa lisättiin turvatoimia olympialaisten vuoksi. Sen sijaan maan taloudellisessa keskipisteessä Sao Paulossa väkivaltaiset kuolemat ovat vähentyneet.

Rio de Janeirossa henkirikosten määrä nousi lähes 20 prosentti edellisestä vuodesta, kaupungissa tapettiin yli 4 500 ihmistä.

Sao Paulossa laskua oli puolestaan yli 8 prosenttia. Hieman yli 3 300 henkirikosta on kaupungissa matalin sitten vuoden 2001.

Molemmat kaupungit ovat keskeisiä paikkoja taistelulle huumeita vastaan, mikä tekee Brasiliasta yhden maailman väkivaltaisimmista maista.

Kaupunkiantropologi Alba Zaluar arvioi, että erot väkivaltatilastoissa johtuvat rikollisjärjestöjen erilaisista asemista Riossa ja Sao Paulossa.

– Sao Paulossa vallassa on yksi rikollisjärjestö, lisäksi he ovat tehneet sopimuksen viranomaisten kanssa, sanoo Zaluar.

– Rio de Janeirossa on puolestaan kolme organisoitunutta rikollisjärjestöä, lisäksi näistä kahden välinen tulitauko on rikkoutunut.

Henkirikokset lisääntyivät huimasti Riossa siitä huolimatta, että elokuisia olympialaisia varten poliisien ja sotilaiden määrää kaupungissa lisättiin kymmenillä tuhansilla.

Vuosien 2011-2015 aikana Brasiliassa on kuollut väkivaltaisesti lähes 280 000 ihmistä.

Lähde: AFP

Artikkelia korjattu klo10:45 Brasilian pääkaupunki on Brasília, ei Rio de Janeiro.

Lue seuraavaksi