1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Saksa

Saksassa yli 50 000 joutui jättämään kotinsa jouluaamuna vanhan pommin takia

Augsburgin keskustasta löytyi tiistaina 1,8 tonnin kokoinen toisen maailmansodan aikainen pommi.

Saksa
Poliisiauto, ambulanssi ja pelastustyöntekijöitä autiolla kadulla.
Pelastustyöntekijöitä Augsburgin keskustassa, josta asukkaat on evakuoitu.Stefan Puchner / EPA

Etelä-Saksassa Augsburgissa noin 54 000 ihmistä komennettiin lähtemään kodeistaan joulupäivän aamuna, jotta rakennustöiden yhteydessä löydetty vanha pommi voitiin purkaa turvallisesti.

Saksalaislehti Süddeutsche Zeitung kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun), että kyseessä oli Saksan suurin rauhan aikana järjestetty evakuointi.

1,8 tonnin pommi löytyi kaupungin historiallisesta keskustasta rakennustöiden yhteydessä tiistaina. Poliisin mukaan joulupäivä oli paras aika tehdä se vaarattomaksi, koska silloin liikennettä on vähän ja on todennäköisempää, että asukkaat voivat mennä sukulaistensa luo.

Poliisit kiersivät aamulla hätyyttämässä viivyttelijöitä kaiuttimilla varustetuilla autoilla ja soittelivat jopa ovikelloja saadakseen viimeisetkin lähtemään ennen aamukymmenen määräaikaa. Kaikki, jotka asuvat puolentoista kilometrin säteellä löytöpaikasta, määrättiin poistumaan alueelta.

Iltakahdeksan aikaan Augsburgin viranomaiset ilmoittivat, että pommi on saatu purettua ja asukkaat voivat palata koteihinsa.

Saksassa toisen maailmansodan aikaisten pommien löytyminen ei ole sinänsä epätavallista, sillä liittoutuneet pommittivat natsi-Saksan suurkaupunkeja raskaasti.

Sadat brittiläiset ja yhdysvaltalaiset pommikoneet tuhosivat suuren osan Augsburgin historiallisesta keskustasta 25.–26. helmikuuta 1944. Nyt löydetyn pommin on kerrottu olevan brittien pudottama.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi