Israel arvioi YK-sitoumuksensa uudelleen äänestyspettymyksen jälkeen

Pääministeri Benjamin Netanjahu pitää häpeällisenä YK:n päätöslauselmaa, joka vaatii Israelia lopettamaan siirtokuntien rakentamisen miehitetyille palestiinalaisalueille.

Israel
Britannian edustajalla käsi ylhäällä, samoin Uruguayn. Keskellä Yhdysvaltain edustaja ei äänestä.
Britannia (vas.) ja Uruguay (oik.) sekä 13 muuta maata äänestivät päätöslauselman puolesta YK:n turvallisuusneuvostossa. Yhdysvallat pidättäytyi.EPA/JUSTIN LANE

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi perjantaina Israelin suututtaneen päätöslauselman. Sen mukaan Israelia vaaditaan lopettamaan siirtokuntien rakentaminen miehitetyille palestiinalaisalueille. Äänestys päätöslauselmasta oli poikkeuksellien, sillä ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen hyväksyttiin Israelia ja palestiinalaisia koskeva päätös. Yhdysvallat ei yllättäin käyttänytkään veto-oikeuttaan, vaan pidättäytyi äänestämästä.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu tuomitsi päätöslauselman häpeälliseksi ja puolueelliseksi.

– Ajan kuluessa päätös perutaan, Netanjahu sanoi lauantaina.

Netanjahu kertoi myös ohjeistaneensa Israelin ulkoministerin tarkastelemaan Israelin sitoumuksia YK:hon, avustuksia maailmanjärjestölle ja sen edustajien läsnäoloa Israelissa. Pääministeri Netanjahu antoi ulkoministerille kuukauden aikaa arvioinnin tekemiseen.

Lähteet: AFP, Reuters