1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jouluyönä paikoin pääkallokeli – myös paluuliikenteelle tiedossa jäisiä tienpintoja

Jouluaaton iltana ja jouluyönä autoilijat ovat liukastelleet ainakin Etelä- ja Lounais-Suomessa. Liukkauteen kannattaa varautua myös joulupäivänä.

Kotimaan uutiset
Talviliikennettä.
Joulunpyhille riittää monenlaisia ajokelejä ja myös liukkaita tienpintoja.AOP

Jouluaattona sade ja tuuli piiskasi ainakin eteläistä Suomea. Illalla taivas taas selkeni ja tienpinnat jäätyivät, mikä tiesi autoilijoille liukasta menoa.

– Sää on vaihdellut aika paljon, kuulemma teitä on ollut aika hankalaa hoitaa. Paikoin on tullut vesi- ja räntäkuuroja. Sellaisissa paikoissa ajokeli on varmaan ollut ihan kohtuullinen. Välillä taivas on päässyt selkenemään, mikä on vetänyt tien pinnat pakkaselle, ja on tullut kuuraliukkautta. Lapissa on laajaltikin satanut lunta, sielläkin on ollut huono ajokeli, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari Mustala summaa joulun säätä.

Mustalan mukaan paikoin jouluyön ajo-olosuhteita voisi kuvata pääkallokeliksi.

– Kyllä se siinä mielessä, että liukkaus pääsee yllättämään. Etelä- ja Lounais-Suomi ovat olleet pahimmat.

Liukkaus on näkynyt myös poliisin töissä. Helsingin poliisi kertoo, että jouluaaton iltana liukkaus aiheutti ulosajoja ja peltikolareita.

Tyypillistä lauhalle säälle

Jouluyönä lämpömittari saattoi olla muutaman asteen plussalla, mutta tie silti jäässä. Mustalan mukaan se on lauhalle säälle tyypillistä.

– Kun sää selkenee, niin pinnoista tulee ulossäteilyä, jolloin maanpinta jäähtyy voimakkaimmin. Ja kun lounaisvirtaukset tuovat mereltä sopivasti kostettua ja tienpinnassa on kylmempää, niin kosteus tiivistyy kuuraksi, ja se aiheuttaa liukkautta.

Ajokelin arvioinnissa ei siis kannata luottaa sokeasti lämpötilamittariin.

– Ei todellakaan! Lämpötila mitataan kahden metrin korkeudessa, siinä voi olla useampi aste lämpimämpää kuin tien pinnassa.

Liukkaita kelejä myös lähipäivinä

Jouluyön tapaan joulupäivänä on paikoin liukasta.

– Päivällä ehkä tilanne helpottuu. Illalla pahimmat sateet on ohi, mikä voi aiheuttaa samanlaisia liukkausongelmia kuin jouluyönä.

Liikennevirasto on arvioinut, että tapaninpäivä on vilkkain päivä paluuliikenteelle. Mustalan mukaan tapaninpäivänä sää on epävakaista, paikoin selkeää.

– Etelässä kylmenee ja Keski-Suomessa. Paikoin on selkeää, minkä vuoksi tienpinnat voivat jäätyä. Sateet painottuvat paluuliikenteen aikana Keski-Suomen pohjoisosaan ja Oulu–Kuusamo-tienoille, siellä on tapaninpäivänä huono ajokeli.

Vaihtelevan sään vuoksi autoilijoiden kannattaa siis seurata kelin kehittymistä tarkasti.

– Kaikenlaista keliä näyttää mahtuvan tälle ja huomispäivälle, summaa Mustala.

Lue seuraavaksi