Kaupat auki joulupäivänä ensimmäistä kertaa – "Nyt joulu vasta alkaa!"

Edellisvuosiin verrattuna joulukauppa on käynyt ennätykselliseen tahtiin.

talous
Ostorkärryt.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Kaupat saivat tänä vuonna olla ensimmäistä kertaa auki joulupäivänä.

Lähes kaikki K-kaupat ja ainakin osa S-kaupoista, Lidleistä, Siwoista ja Valintataloista piti ovensa auki. Esimerkiksi Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa S-kaupat olivat kiinni, Uudellamaalla taas auki joulupäivänä.

Joulukauppa on käynyt tänä vuonna ennätystahtiin aiempiin vuosiin verrattuna. Jo marraskuussa vähittäiskaupan myynti kasvoi yli kolme prosenttia vuodentakaisesta Tilastokeskuksen pikaennakkokatsauksen mukaan.

"Hävikki pienenee, kun kauppa on joka päivä auki"

K-supermarket Martinlaaksossa ovi kävi vilkkaasti heti kaupan avauduttua joulupäivänä.

Kauppias Pasi Hentilä ajatteli ensin, että joulupäivä on kaikista vuoden päivistä se, jolloin kauppa on varmasti kiinni. Hän muutti kuitenkin mieltään ja päätti kokeilla aukioloa.

– On yllättänyt myönteisesti, asiakkaita on riittänyt.

Hentilän mielestä kyse ei ole vain myyntimääristä. Asiakas kokee saavansa parempaa palvelua, kun kauppa on useammin auki.

– Myös hävikki pienenee, kun kauppa on joka päivä auki, niin meillä täällä kaupassa kuin kodeissakin.

"Joulua vietetään vasta maanantaina"

Kauppiaiden mukaan työntekijöitä ei ole tarvinnut erikseen houkutella töihin. Esimerkiksi vantaalaista Nazmie Merovcia houkutteli töihin pyhäpäivän kaksinkertainen palkka.

– En muutenkaan vietä joulua, hän sanoo.

Suurista marketeista valtaosa oli sunnuntaina kiinni, mutta esimerkiksi K-citymarket Ruoholahti Helsingissä on avoinna vuoden jokaisena päivänä.

Jotkut asiakkaat hakivat Ruoholahdessa joulukinkkunsakin vasta sunnuntaina – niin myös yrittäjä Ritva Saha. Hänen perheensä viettää joulua vasta tapaninpäivänä.

– Olin töissä edelliset yöt. Nyt joulu vasta alkaa, Saha sanoi.

Kesä hiljainen, pääsiäinen vilkas Helsingissä

Ruoholahden kauppias Tero Huhtala ei laske yksittäisen kauppapäivän aukiolon kannattavuutta. Huhtalan mukaan aukiolon kannattavuuteen vaikuttaa ennen kaikkea kaupan sijainti.

– Esimerkiksi Helsingissä kesä on vähän hiljaisempi, mutta pääsiäinen oli tänä vuonna todella vahva kauppapäivä. Se oli ensimmäinen pyhä, joka oli ihan normaaliin päivään verrattava.