Voimakas taifuuni rantautui Filippiineille – tuulenpuuskien nopeus jopa 70 metriä sekunnissa

Kuvernööri koetti houkutella ihmisiä evakuointisuojiin lupaamalla tarjolle jouluruokaa.

hirmumyrskyt
Ryhmä lapsia ja aikuisia kävelee polulla kesäisissä vaatteissa, aikuisilla on mukanaan kasseja.
Rannikkokylän asukkaita tavaroineen Filippiineillä joulupäivänä ennen taifuuni Nock-Tenin rantautumista. Viranomaiset ovat kehottaneet taifuunin todennäköisellä reitillä asuvia ihmisiä hakeutumaan suojaan.Francis R. Malasig / EPA

Taifuuni Nock-Ten on rantautunut Filippiinien itäosiin. Sen puuskaisten tuulten nopeudeksi on kerrottu lähes 70 metriä sekunnissa. Kova tuuli ja puiden kaatuminen ovat katkaisseet sähköt ja viestintäyhteydet Catanduanesin provinssista, mutta kenenkään ei toistaiseksi tiedetä loukkaantuneen.

Taifuunin keskuksen odotetaan liikkuvan länteen päin kohti pääkaupunki Manilaa, jonka lähelle se saapunee maanantaina, mahdollisesti heikentyneenä.

Filippiinit on Aasian suurin katolinen maa, ja paikallisviranomaiset ovat turvautuneet erilaisiin keinoihin saadakseen ihmiset lähtemään evakuointisuojiin kesken joulun juhlinnan.

Camarines Surin provinssin kuvernööri Miguel Villafuerte maanitteli kyläläisiä jättämään kotinsa ja lupasi, että evakuointikeskuksissa tarjotaan perinteistä jouluherkkua, kokonaisena paistettua possua. Alueelle lauantaina annettu evakuointikehotus koskee noin 250 000:tä ihmistä, mutta ilmeisesti läheskään kaikki asukkaat eivät ole noudattaneet sitä.

Catanduanesin varakuvernööri Shirley Abundo puolestaan sanoi määränneensä pakollisen evakuoinnin, sillä osa kyläläisistä on hänen mukaansa niin jääräpäisiä, ettei heitä muuten saa evakuoitua jouluna.

Filippiinit on yksi maailman katastrofialtteimmista maista. Sadan miljoonan asukkaan valtiota piiskaa vuosittain parisenkymmentä taifuunia ja myrskyä.

Lähteet: AP, AFP