1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sahaavat lämpötilat ja veivaavat sateet voivat tehdä kelistä hankalan

Joulupäivän aikana lämpötilat ovat nousseet plussan puolelle Pohjois-Pohjanmaata ja Kainuuta myöten. Tiet ovat monin paikoin liukkaat.

Kotimaan uutiset
Iltaruuhkaa Hakamäentiellä.
Derrick Frilund / Yle

Joulupäivän sää on Suomessa ollut vaihtelevaa. Lumi- ja räntäsateita on liikkunut maan keski- ja itäosan yli Venäjän suuntaan. Lapissa on ollut pakkasta noin viidestä kymmeneen astetta ja lunta on ripotellut.

– Tällä hetkellä sateita tulee Etelä-Pohjanmaalta Kainuuseen yltävällä alueella ja paikoin myös Pohjois- ja Etelä-Karjalassa. Vähitellen sateet ovat väistymässä ja lännestä virtaa kuivempaa ilmaa, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Autoilijoiden on syytä varautua liukkaisiin ajokeleihin, sillä lämpötila on noussut plussan puolelle koko maassa Lappia lukuun ottamatta. Jos pilvipeite nyt repeilee, lämpötila voi laskea pakkasen puolelle tehden ajoteistä liukkaan.

Ensi yönä länsirannikolle yltää uusi sadealue

Joulupäivän ja tapaninpäivän välisenä yönä Suomeen saapuu jo seuraava sadealue. Aamuyöllä sateet voivat Länsi-Suomessa tulla niin vetenä, räntänä kuin lumenakin.

Sisämaan puolella Vaasasta Tampereen suuntaan voi aamuyöllä sataa lunta. Länsi- ja etelärannikkolla aamuyön sateet ovat pitkälti vettä.

Aamuyön aikana lämpötilat lähtevät taas uudelleen nousuun. Jos illan aikana tienpinta pääsee jäähtymään ja uusi sadealue tuo kosteaa ilmaa, se voi tehdä teiden pinnoista yllättävän liukkaan.

– Lämpötilan vaihtelut ja edestakaisin veivaavat sateet voivat tehdä hankalia olosuhteita, sanoo Huutonen.

Tapaninpäivänä paluuliikenteeseen suuntavien on syytä varautua lämpötilojen vaihteluun ja sekamuotoisiin sateisiin, jotka voivat hankaloittaa ajo-olosuhteita.

Lue seuraavaksi