1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jouluristeilyt

Tapsa ja Tuulikki Tallinnan joulusatumaassa – säröä tunnelmaan tuo vain sähkökitara

Ankka käryää paellapannulla, terästetty glögi lämmittää, joulujuna kolistelee mukulakivillä. Särön satumaiseen tunnelmaan tuovat vain kiviseinistä kaikuvat sähkökitarat ja diskon jumputus.

Junalla pitkin Vanhan kaupungin katuja kolisuttelee itse joulupukki. Kuva: Retu Liikanen / Yle

– That's the Way, a-ha, a-ha, I like it! raikaa funkklassikko vanhankaupungin sydämessä Tallinnassa.

Bändi luukuttaa joululavalla KC and The Sunshine Bandin vanhaa hittiä, musa ottaa lisäpotkua kirkon ja kivitalojen seinistä.

Tunnelma on iloisen railakas, vähän kuin festareilla olisi!

Virolaiset ja venäläiset ovat pukeutuneet turkkeihin ja naiset korkokenkiin, japanilaiset käytännöllisesti ja suomalaiset – noh, ehkä vielä enemmän käytännöllisemmin – lenkkareihin ja toppatakkeihin.

Pikkuisia houkuttaa joulukaruselli. Kuva: Retu Liikanen / Yle
Joulutorilla Tallinnassa. Kuva: Retu Liikanen / Yle
Jouluankka, makkarat ja paella saa veden kielelle. Kuva: Retu Liikanen / Yle

Hehkuvalla glögillä itseään lämmittelee iloinen, jo kypsään ikään ehtinyt pariskunta ja näyttää ennen kaikkea rentoutuneelta.

Rouvan kirkkaan punaiseksi värjätyt hiukset kilpailevat punakoiden poskien kanssa.

– Kotona on pitkä työrupeama takana, ja täällä on valmis joulupöytä. Suosittelen, sanoo Tuulikki Holopainen ja hymyilee leveästi.

– Täällä on oikein hyvät ruuat, tunnelma ja kaikki. Ja tämä on tässä lähellä, Espoossa asuva rouva kehuu.

– Lomalla ollaan, syöty on. Toinen glögi menossa tänään, vieressä notkuva Tapsa Partti hörähtää.

Edellisen kerran Tapsa ja Tuulikki viettivät joulua ulkomailla reilu 10 vuotta sitten, silloin kun Thaimaahan iski tsunami.

Tänä jouluna pariskunta karkasi Tallinnaan hyvissä ajoin ennen aattoa notkuvien ruokapöytien ja hotellin rauhaan. Miksipä sitä olisi tyhjään pirttiin jäänytkään, kun jälkikasvukin lähti mustaa joulua pakoon etelän lämpöön. Jopa koira lähti omaa jouluaan viettämään koirahoitolaan.

On vain yksi asia, mikä voisi olla toisin: kirkon ja kivitalojen seinistä lisää vauhtia ottava kitaranvingutus raastaa Tapsan korvia.

– Jos sanon suoraan, niin kuulostaa hirveältä! Tapsa täräyttää, mutta röhähtää nauramaan.

– Kyllä mä enemmän klassisesta musiikista tykkään. Musiikkimaku on tietenkin muuttunut iän myötä. Mutta mikäs tässä, porukassa mukana ollaan!

Kauppa käy Tallinnan joulumarkkinoilla myös pyhänä. Kuva: Retu Liikanen / Yle
Tapsa Partti ja Tuulkki Holopainen rentoutuvat koko joulun ajan Tallinnassa pitkän työsyksyn päätteeksi. Kuva: Retu Liikanen / Yle
Joulutori on vanhan kaupungin sydämessä. Kuva: Retu Liikanen / Yle

Moni lapsiperhe viettää koko joulun Itämerellä: Vikingin ja Siljan valmiit jouluristeilypaketit ovat myös kasvattaneet suosiotaan.

Perheitä houkuttavat valmiit ruokapöydät ja valmis ohjelma laivoilla. Myös maissa on järjestetty ohjelmaa, esimerkiksi Tukholmassa risteilyväki kuljetettiin joulukirkkoon.

Äitinsä kanssa torilla fiilistelevät Noa ja Mio Mantere kertovat silmät säihkyen, että laivalle tuli aattona myös joulupukki.

Antoiko pukki lapsille laivalla lahjoja? 

– Yhden molemmille. Ja sitten me avattiin kotona myös lahjoja ennen lähtöä, kertoo Mio.

Noa sai pukilta kyniä.

Sanna, Noa ja Mio Mantere piipahtivat maihin jouluristeilyllä. Kuva: Retu Liikanen / Yle

Paellapannussa tirisevät joulumakkarat, lohkoperunat ja jouluankka. Vesi herahtaa kielelle. Karuselli pyörii ja joulujunalla pääsee kolisuttelemaan pitkin Tallinnan kivisiä kujia.

Vastikään maitohampaansa karistanut 6-vuotias Mio ei malta montaa hetkeä pysyä nahoissaan: Hän hyppii ja pomppii, ilveilee ja irvailee. Poika odottaa loppujoululta sitä mitä varmaan moni muukin.

Mitä te meinaatte tehdä vielä loppuloman aikana?

– Syödä ainakin! tulee vastaus kuin apteekin hyllyltä.

Tallink Siljalla maistuu joulujuoma. Kuva: Retu Liikanen / Yle
Moni halajaa valmiisen ruokapöytään jouluna. Kuva: Retu Liikanen / Yle
Karkkia! Tallink Siljalla. Kuva: Retu Liikanen / Yle

Joulupäivänä merellä myrskyää ja aallot keinuttavat laivaa. Matkustajia kehotetaan liikkumaan laivasssa varovaisesti, viinapullot on sidottu liinoilla hyllyhin, ja keulabaarin seinässä on oksennuspusseja valmiina merisairauden varalle.

Karkkitaivaasta matkaan lähti äidin ja tyttären matkaan jättipussi lakritsia. Mukana reissussa on myös isi ja hänen tätinsä. Seurue ei ole jouluristeilyllä, vaan matkustaa vähän pidemmälle.

– Me olemme menossa Riikaan spa-hotelliin, iloitsee äiti Sari Koivistoinen.

– Olemme monena jouluna olleet ulkomailla. Pukki kun kävi eilen kotona, niin nyt joutaa jo lähteä maailmalle, äiti kertoo joulupäivänä Tallinnan laivallla.

Hän ei osaa sanoa, miksi suomalaista joulua ei jaksa montaa päivää kotona viettää, vaikka joulurauha mukavalta tuntuukin.

– Aika hyvä kysymys. Ehkä sitä jaksaisikin, mutta veri vetää tuonne muualle, kun on pidempi loma.

Mitä et vaihtaisi pois suomalaisesta joulusta?

– Joulurauhaa.

Kuva: Retu Liikanen / Yle