George Michael, David Bowie, Prince ja moni muu – 2016 oli musta vuosi popin supertähdille

Pian loppuva vuosi 2016 jää historiankirjoihin myös sinä synkkänä vuotena, jonka seurauksena tähtitaivaalla on iso aukko.

musiikki
Kuvakollaasi jossa on George Micheal, Prince, Leonard Cohen, David Bowie ja Sir George Martin.
George Michael, Prince, Leonard Cohen, David Bowie ja sir George Martin menehtyivät kaikki vuoden 2016 aikana.AOP

Ei kai taas? Voisivatko nämä kuolinuutiset vähitellen loppua? Monen reaktio uutiseen pop-tähti George Michaelin kuolemaan oli epäuskoinen.

George Michael, oikealta nimeltään Georgios Kyriacos Panayiotou, menehtyi joulupäivänä kotonaan Ison-Britannian Oxfordshiressa. Managerin mukaan (siirryt toiseen palveluun) kuolinsyynä on sydämen vajaatoiminta.

Brittiläinen laulaja-lauluntekijä oli kuollessaan 53-vuotias.

80-luvulla supertähteyteen noussut George Michael myi lähes neljäkymmentävuotta kestäneen uransa aikana yli sata miljoonaa levyä. Muun muassa kappaleistaan Careless Whisper ja Freedom! '90 tunnettu artisti ehti esiintyä Suomessa vain kerran, vuonna 2007.

Pop-tähti Madonna esitti Twitterissä surunvalittelunsa pitkäaikaisen ystävänsä poismenon takia ja teki selväksi, että vuosi 2016 voisi painua helvettiin.

On helppo olla Madonnan kanssa samaa mieltä siitä, että kulunut vuosi on karsinut populaarimusiikin kirkkaimpia tähtiä turhan kovalla otteella.

Kun vuotta on jäljellä enää vajaa viikko, suurin osa meistä oli ehtinyt varmasti toivoa, että viikatemiehen kiintiö olisi tämän vuoden osalta täynnä. Sen verran monta supertähteä on vuoden 2016 aikana sammutettu.

Kameleontti lähti ensimmäisenä

Synkän vuoden ensimmäinen lähtijä oli David Bowie, joka kuoli tammikuun 10. päivä läheistensä ympäröimänä New Yorkin -asunnossaan.

Bowie ehti täyttää 69 vuotta ja julkaista viimeiseksi jääneenBlackstar-albuminsa kaksi päivää ennen kuolemaansa. Artistin kanssa monina vuosikymmeninä työskennelleen tuottaja Tony Viscontin mukaan Bowien 25. albumi, kuolemaa käsitellyt Blackstar, oli tämän tietoinen jäähyväislahja.

Populaarikulttuurin merkittävän kätenjälkensä jättänyt brittiläinen muusikko, näyttelijä ja taiteilija oli sairastanut 18 kuukauden ajan maksasyöpää. Sairautensa Bowie salasi kaikilta muilta paitsi lähipiiriltään.

Muun muassa kappaleistaan Space Oddity, Starman ja Heroes muistettava David Bowie esiintyi Suomessa kaikkiaan viidesti, viimeisen kerran Provinssirock-festivaalilla vuonna 2004. Tuolloin koko päivän kestänyt sade lakkasi juuri ennen Bowien keikkaa.

Viides Beatle eli pitkän elämän

Maaliskuun 8. päivänä Beatlesin tuottajana tunnetuksi tullut sir George Martin kuoli 90 vuoden kunnioitettavassa iässä. Viidenneksi beatleksi kutsutun Martinin tuottajanura kesti yli kuusi vuosikymmentä.

Useita Grammy-palkintoja saaneen Martinin tuottamat kappaleet ovat nousseet listaykkösiksi 30 kertaa Britanniassa ja yli 20 kertaa myös Yhdysvalloissa.

Kerrotaan (siirryt toiseen palveluun), että kun Beatlesin jäsenet tottelivat suorasukaisen tuottajansa Martinin käskyjä esimerkiksiLove Me Do -kappaleen lauluosuuksien muuttamisesta, yhtye sai ensimmäiset listahittinsä.

Martin aateloitiin vuonna 1996. Vuosi ennen Paul McCartneya.

Liian iso annos kipulääkettä vei Princen

Yhtenä aikansa lahjakkaimmista artisteista pidetty Prince löydettiin kuolleena kotoaan Minnesotan esikaupungissa Yhdysvalloissa 21. huhtikuuta.

Prince oli kuollessaan 57-vuotias. Kuolinsyyksi todettiin fentanyyli-nimisen opioidin eli voimakkaan kipulääkkeen yliannostus. Artistia oli hoidettu sairaalassa vain viikkoa aiemmin yliannostuksen takia. Kuolinsyyntutkijoiden mukaan Princen kuolema oli vahinko, sillä voimakkuutensa takia fentanyyliä on helppo annostella liikaa.

1980-luvulla kansainväliseen täyteyteen noussut Prince oli yksi populaarimusiikin vaikutusvaltaisimmista hahmoista. Multi-instrumentalisti sävelsi satoja kappaleita niin itselleen kuin muillekin. Hänen tunnetuimpiin kappaleisiin kuuluvat muun muassa Purple Rain, Kiss ja When Doves Cry.

Prince esiintyi yhden kerran Suomessa. Ikimuistoinen konsertti koettiin Helsingissä Hartwall Arenalla heinäkuussa 2011. Sitä ennen artisti oli ehtinyt peruuttaa Suomen-konserttinsa peräti viisi kertaa.

Cohenilta jäi moni projekti kesken

Marraskuun 7. päivä kanadalainen muusikko, kirjailija ja runoilija Leonard Cohen kuoli äkillisesti keskellä yötä kotonaan Los Angelesissa. Cohenin managerin mukaan 82-vuotias Cohen kuoli nopeasti, odottamatta ja rauhallisesti.

Cohen oli sairastanut pitkään muun muassa syöpää, mutta pystyi kuitenkin työskentelemään kotonaan. New York Timesin mukaan hän työsti kahta musiikkiprojektia ja runokirjaa.

Kappaleet Hallelujah, Suzanne ja So Long, Marianne kuuluvat Cohenin tunnetuimpiin levytyksiin. Suomessa Cohen ehti esiintyä Suomessa kaikkiaan seitsemän kertaa, joista viimeisimpänä syyskuussa 2012.