Joulumyrsky Urd nostattaa 25 metrin korkuisia aaltoja Norjassa – "Ne ovat hengenvaarallisia"

Myrsky kulkee itää kohti, ja sen odotetaan saavuttavan Ruotsin länsirannikon maanantai-iltana.

Norja
Puuskaennuste grafiikka maanantai illalle.
Yle Sää

Joulumyrsky Urd on saapunut Norjan rannikolle, ja Norjan meteorologian laitos varoittaa ihmisiä äärimmäisen vaarallisesta säästä. Tuulen nopeudeksi on mitattu puuskissa 40 metriä sekunnissa.

Meteorologian laitoksesta varoitetaan, että tuulet nostattavat korkeita aaltoja länsirannikolle. Aallokon keskikorkeudeksi odotetaan 11–13 metriä, mutta ne voivat nousta jopa 25 metriin Vestlandetissa.

– Ne ovat hengenvaarallisia, ja niiden korkeus on helppo aliarvioida. Tällaiset aallot ovat kiehtova näky, ja ne vetävät puoleensa katselijoita, mutta niistä pitää pysytellä kaukana, sanoo pelastusjohtaja Bjørn Åmlid sanomalehti Verdens Gangille (siirryt toiseen palveluun).

Teitä suljettu, lauttoja peruttu

Myrsky iski Norjan länsirannikolle täydellä voimalla noin neljän aikaan Suomen aikaa.

Osa Norjan teistä ja silloista on suljettu voimakkaiden tuulien vuoksi. Lauttavuoroja ja lentoja on peruttu.

Tuhannet kotitaloudet ovat sähköttä. Meteorologian laitoksen mukaan tuuli on niin kovaa, että se voi irrottaa talojen kattoja.

Yleisradioyhtiö NRK lähettää verkkosivullaan suoraa kuvaa Norjan rannikkovartioston asemalta Fedjestä (siirryt toiseen palveluun).

Myrsky riepottelee myös Tanskaa, missä tuulennopeudeksi on puuskissa mitattu lähes 32 metriä sekunnissa. Ison-Beltin ja Juutinrauman sillat suljetaan myöhemmin illalla myrskyn vuoksi.

Myrsky jatkaa Norjasta Ruotsiin

Myrskyn reitti kulkee Norjan ja Tanskan yli itään. Sen odotetaan saavuttavan Ruotsin länsirannikko ja eteläosat illan ja yön aikana.

Ruotsin ilmatieteen laitos on antanut kakkosluokan varoituksen länsirannikolle ja Skåneen. Ruotsin varoitusjärjestelmä on kolmiasteinen. Tuulen nopeudeksi ennustetaan Ruotsissa 25–29 metriä sekunnissa.

Useita junavuoroja on peruttu Ruotsissa myrskyn vuoksi. Suomea myrsky ei uhkaa. Se jatkaa Ruotsista kohti Baltiaa.