Kolumbian lentoturman tutkijat: Maahansyöksy johtui polttoaineen loppumisesta

Marraskuussa tapahtuneessa lentoturmassa kuoli 71 ihmistä. Kuusi koneessa ollutta pelastui.

Ulkomaat
Kolumbia lentokone-onnettomuus.
Kone syöksyi maahan, kun se oli lähestymässä Medellínin lentokenttää. Onnettomuus tapahtui 28. marraskuuta. EPA

Kolumbian ilmailuviranomaisten mukaan tutkinnassa on varmistunut, että marraskuussa Medellínissä maahan syöksyneestä lentokoneesta oli loppunut polttoaine.

Ilmailuviranomaisten tiedotteen mukaan tutkinnassa on hyödynnetty koneen mustista laatikoista saatuja tietoja sekä muita todisteita.

– Tekniset seikat eivät olleet osasyynä onnettomuuteen, vaan se johtui inhimillisistä virheistä, Freddy Bonilla Kolumbian ilmailuvirastosta sanoi toimittajille uutistoimisto Reutersin mukaan.

Lentäjä ei ollut tehnyt välilaskua tankkausta varten, eikä hän ollut myöskään ilmoittanut polttoaineen vähyyden aiheuttamista moottoriongelmista ennen kuin oli liian myöhäistä.

Bonillan mukaan lentäjä ei ole ainoa syypää, vaan lentoyhtiö LaMia ja Bolivian ilmailuviranomaiset olivat hyväksyneet lentosuunnitelman, joka ei ollut kelvollinen. Kone oli myös lentänyt korkeammalla kuin se olisi saanut, ja kyydissä oli ollut noin 400 kiloa ylipainoa.

Polttoaineen loppumista arveltiin turman syyksi jo aiemmin. Koneessa oli 77 ihmistä, joista kuusi pelastui hengissä.

Turmassa kuoli suurin osa brasilialaisen jalkapalloseura Chapecoensen pelaajista. Joukkue oli matkalla Etelä-Amerikan cupin ensimmäiseen loppuotteluun. Chapecoense julistettiin myöhemmin postuumisti cup-mestariksi.

Lähteet: AP, Reuters