Pelkosenniemen kunnanjohtaja hämmästelee Savukosken vetäytymistä liitosneuvotteluista

Taustalla voi olla näkemysero siitä, missä naapurikuntien nuoret käyvät yläkoulunsa.

Savukoski
Pyhätunturi
Pelkosenniemen Pyhätunturi pilven peitossa.Silja Tyrväinen

Pelkosenniemen kunnanjohtaja Pertti Severinkangas on ihmeissään siitä, että Savukoski keskeytti kuntaliitosneuvottelun yllättäen ja nopeasti.

Severinkankaan mielestä selvitystyö olisi pitänyt viedä loppuun ja vasta sitten tehdä johtopäätökset kuntien yhteenliittämisen kannattavuudesta.

– Nyt asia jäi roikkumaan ilmaan ja työ keskeytyi perustelematta, hän harmittelee.

Kaatui kouluasiaan?

Kunnanjohtaja Severinkangas arvelee, että Savukoskella ei katsottu hyvällä Pelkosenniemen suunnitelmia uuden koulun rakentamisesta.

– Kyllä kait se oli tuo Pelkosenniemen kouluasia, joka rupesi savukoskelaisia kaihertamaan, Severinkangas arvioi.

Pelkosenniemellä suunnitellaan uuden ala- ja yläkoulun rakentamista sisäilmaongelmasta kärsivän koulurakennuksen tilalle.

– Neuvottelupöydässä savukoskelaiset halusivat, että kuntien yläkoulutoiminta keskitettäisiin Savukoskelle, Severinkangas sanoo.

Severinkangas tähdentää, että tämä on hänen henkilökohtainen näkemyksensä.

Normaali yhteistyö jatkuu

Savukosken kunnanjohtaja Antti Mulari ei puhu kouluasiasta. Hänen mukaansa he haluavat katsoa, mitä sote-ratkaisu tarkoittaa kunnalle. Severinkangas puolestaan näkee, että sote-ratkaisu sinällään oli pontimena koko liitosneuvottelulle.

Niin tai näin. Savukosken kunnanvaltuusto haluaa, että kunta jatkaa itsenäisenä. Sekö Mulari että Severinkangas tähdentävät, että tilanteesta huolimatta normaali yhteistyö jatkuu kuntien kesken.