Jyväskylän vankilakampusta vastaan kerätään nimiä – "Vankila ei tuo ongelmia mukanaan", sanoo vankilanjohtaja

Jyväskylässä on kerätty nimilistaa vankilakampusta vastustavilta kaupunkilaisilta. Pelkona on muun muassa asuntojen arvon lasku ja lähellä asuvien opiskelijoiden turvallisuus.

avovankilat
Havainnekuva Laukaan avovankilan ja Jyväskylän yhdyskuntaseuraamustoimiston uusista tiloista
Blom Kartta Oy

Juttua on muutettu. Toisin kuin jutussa kerrottiin, Alakaupungin asukasyhdistys ei ole kerännyt nimiä vankilaa vastuustaakseen.

Jyväskylän Tourulaan suunnitellun vankilakampuksen vastustus sai tulta alleen vankilakaavan tultua nähtäville joulukuun alussa. Tiistaina käynnistyi lehti-ilmoituksella nimien keruun kaavaa vastustavaan muistutukseen.

Muistutukset vankilan kaavaehdotuksesta on jätettävä heti vuodenvaihteen jälkeen.

– Asukasyhdistyksen tarkoituksena on edistää alueen asukkaiden yhteistoimintaa, lisätä asuinalueen turvallisuutta ja viihtyisyyttä, sekä kehittää aluetta toimivana elinympäristönä. Siinä syyt, miksi olemme tässä vastustamassa avovankilaa, sanoo nimienkeruun aktiivi Eero Kuusela.

Avovankilan vastustajilta kerätään nimiä Jyväskylässä.
Asukasyhdistys on pannut vireille nimien keräyksen vankilakampuksen vastustamiseksi.Matti Myller / Yle

Oikeusministeriö päätti kesällä Laukaan vankilan siirtyvän Jyväskylän yhdyskuntaseuraamustoimiston kanssa samoihin tiloihin. Uuden vankilakampukseksi nimetyn kiinteistön on tarkoitus valmistua Tourulaan Ramonintielle Tourujoen ja Vaajakosken moottoritien rampin väliselle alueelle vuonna 2018.

– Asukkaat ovat olleet huolissaan asuntojen hintojen tippumisesta, ja tottakai, kun vangeista on kyse, niin turvallisuus myös puhuttaa, Kuusela sanoo.

"Ihmisiähän ne on nekin"

Kuuselan mukaan asukasyhdistyksessä ollaan valmiita pitkäänkin valituskierteeseen.

– Tulemme valittamaan niin kauan kuin demokratia antaa siihen mahdollisuuden. Kaukaisin piste on sitten Hämeenlinnassa (hallinto-oikeudessa), hän toteaa.

Erityisen huolissaan Kuusela on siitä, että vankilaa kaavaillaan opiskelija-asuntojen naapuriksi. Ylen tavoittamia opiskelijoita vankilakysymys ei kuitenkaan juuri hetkauttanut

– No ei pelota. Ihmisiähän ne on nekin, toteaa kaavaillun vankilan naapurustossa asuva Riku Ahonen.

– Hehän ovat muutenkin vapautumassa, joten heidän täytyy pystyä palaamaan normaalielämään, Najla Azaiez pohtii.

– Lisäinformaatiota olisi kiva saada siitä, milloin se on tulossa ja millaista toimintaa siellä on. Mutta ei se varsinaisesti pelota, sanoo Laura Kaltiainen.

"Vankila ei tuo ongelmia mukanaan"

Jyväskylän rikosseuraamuslaitos on tarjonnut kaupunkilaisille tietoa vankilan toiminnasta tähän mennessä kolmessa tilaisuudessa. Vankilanjohtaja Tuula Tarvainen korostaa, että elämä vankilan naapurustossa on turvallista.

– Meillä on tarkka päiväjärjestys, ja järjestyssääntö, jota vankien pitää noudattaa. Sen noudattamista myös valvotaan, Tarvainen sanoo.

Esimerkiksi päihteettömyyttä rikkova vanki siirtyy Tarvaisen mukaan takaisin suljettuun laitokseen.

– Syytä pelkoihin ei ole. Ei asuntojen hintojen puolesta, ei sosiaalisten ongelmien puolesta tai huumeiden leviämisen osalta. Vankila ei tuo sellaisia ongelmia mukanaan.

Tarvainen kaipaa keskusteluun myös niiden ihmisten ääntä, jotka pitävät hanketta hyvänä.

– Maakuntalehdessä tehdyssä mielipidekyselyssä 40 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä että tervetuloa. Itse ajattelen, että meidän pitäisi olla jyväskyläläisinä ylpeitä siitä, että oikeusministeriö tarjoaa meille tällaista yhdeksän miljoonan euron hanketta, joka tarjoaa vakituiset työpaikat 40 ihmiselle, hän sanoo.

– En näe opiskelijoillakaan mitään syytä huoleen, pikemminkin päinvastoin: vankila voi tarjota jopa lisää harjoittelupaikkoja opiskelijoille, niin kuin on jo nytkin.

Tarvainen toivoo vankilan vastustajilta valmiutta ottaa asioista selvää.

– Jos katsotaan keskustavankiloita Kuopiossa ja Helsingin Suomenlinnassa, niin näissä missään pelot eivät ole realisoituneet.Työssäni en ole koskaan kokenut, että pitäisi pelätä, Tarvainen summaa.

– Tiedon jakaminen meidän työstämme on vaikeaa, kun vastaanottajien tunteet ovat usein kovin pinnassa. Silloin on vaikea kuulla faktatietoa.