1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kokeilu oli menestys – kirjasto houkutti joulunaikaan Tampereella lähes tuhat kävijää

Tampereella pidettiin ensimmäistä kertaa ovia auki jouluaattona ja tapaninpäivänä. Myös Seinäjoen Nurmossa kokeilu onnistui.

Kotimaan uutiset
käsi kirjan päällä
Nella Nuora / Yle

Joulun aukiolo oli Tampereen Sampolan kirjastossa jymymenestys. Kävijöitä oli jouluaattona ja tapaninpäivänä yhteensä 940.

Se on eteläisen alueen aluekirjastonjohtajan Taina Sahlanderin mukaan loistava määrä. Siltä se kuulostaakin, sillä esimerkiksi Espoon Sellon kirjastossa viime jouluna kävijöitä oli yli 60. Tänä vuonna Sellon kirjasto pidettiin kiinni jouluaattona.

Nurmon kirjasto Seinäjoella kokeili myös tänä vuonna ensimmäistä kertaa aattopäivän aukioloa. Kirjastonjohtaja Sini Mäkisen mukaan kävijöitä aattona oli reilu 60 ja tapahtuman palaute oli kiittävä (siirryt toiseen palveluun).

Kirjastossa viihdyttiin tavallista pidempään

Sekä Seinäjoella että Tampereella asiakkaat toimivat kirjastossa kuin arkenakin.

– Tunnelma oli arkinen, ihmiset asioivat päivien aikana normaalisti. Ero oli siinä, että väki vietti kirjastossa tavallista pidemmän ajan, jopa tunteja. Moni kävi myös molempina päivinä, Tampereen eteläisen alueen aluekirjastonjohtaja Taina Sahlander kertoo.

– Jotkut lapsiperheet olivat meillä aamusta iltapäivään, koko tapahtuman ajan, Nurmon kirjastonjohtaja Sini Mäkinen kertoo.

Kaivataan yhteisöllistä paikkaa, jossa viettää aikaa rauhassa ilman lompakkoa.

Taina Sahlander

Menestyksen syyksi Sahlander arvioi sen, että on paljon ihmisiä, jotka eivät välttämättä vietä joulua. Toisaalta osa kyllästynyt juhlaan eikä pidä sen kaupallisuudesta.

– Kaivataan yhteisöllistä paikkaa, jossa viettää aikaa rauhassa ilman lompakkoa.

Ensi vuoden aukiolot kiinnostavat – myös tekijöitä

Kirjastoon tultiin yksin ja yhdessä, lapsiperheetkin olivat liikkeellä. Tunnelma oli Sampolassa Sahlanderin mukaan leppoisa ja kaikki olivat iloisia. Jatkoa seuraa ainakin Tampereella, jos se aluekirjastonjohtajasta kiinni on.

– Olen kyllä valmis olemaan ensi joulunakin töissä. Meitä oli molempina päivinä kaksi työntekijää, Sampola on helppo ja taloudellinen auki pidettävä. Varmaan keskustellaan jatkosta kirjaston johdon kanssa, Sahlander sanoo.

Lue seuraavaksi