Kaikkia tuotteita ei pysty palauttamaan – kauppa määrittelee itse palautusoikeutensa

Joululahjojen palautus- ja vaihtoruljanssi on käynnistynyt monissa kaupoissa. Virheettömän ja käyttämättömän tavaran palauttaminen on mahdollista monissa kaupoissa, mutta mitään pakkoa siihen ei ole.

joululahjat
Shopping.
Yle

Saitko saman joululahjan tuplana tai eikö lahja muuten vain miellytä? Monilla liikkeillä ja kauppiailla on käytäntönä 14 päivän palautusoikeus, vaikka lain mukaista velvollisuutta siihen kivijalkamyymälöillä ei ole. Jokainen kauppa määrittelee omat palautussäädöksensä.

– Peruutusoikeus ei koske muun muassa asiakkaan toivomusten mukaisesti valmistettuja mittatilaustuotteita. Monesti esimerkiksi ääni- ja kuvatallenteita tai tietokoneohjelmia, joiden sinetti on avattu ei pysty palauttamaan, kertoo viestintäjohtaja Laura Salmi Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

Palautusmahdollisuus täytyykin varmistaa aina erikseen. Esimerkiksi vaateketjujen palautusehdoissa on suuria eroja. Palautettavaksi eivät yleensä kelpaa myöskään hygieniatuotteet, alus- ja uimavaatteet eikä elintarvikkeet.

Palautusoikeus parista viikosta pariin kuukauteen

Suurin osa kaupoista vaatii, että palautettavan tuotteen täytyy olla virheetön ja käyttämätön. Monet kaupat vaativat myös kuitin ostoksesta. Jo alkujaan virheellisen tuotteen voi palauttaa, vaikka kuittia ei olisikaan.

Etämyynnissä, kuten puhelinmyynnissä, postimyynnissä ja verkkokaupassa kuluttajalla yleensä on oikeus tutustua tuotteeseen kahden viikon ajan. Mikäli tuote ei miellytä, voi kuluttaja halutessaan peruuttaa kaupan syytä ilmoittamatta. Peruuttamisaika lasketaan tilatun tavaran tai viimeisen tavaraerän vastaanottamisesta, kerrotaan Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

Palautus- ja vaihto-oikeuden pituus vaihtelee paljon: joissakin liikkeissä se on kaksi viikkoa ja joissakin jopa parikin kuukautta. Joulun aikana moni liike lisää vaihtoaikaa. Kaupan purkautuessa liike joko antaa asiakkaalle rahat takaisin tai vaihtaa tuotteen lahjakorttiin tai toiseen tuotteeseen.

Kirja vaihtuu toiseen kirjaan

Esimerkiksi Prismoilla on käytössään 14 vuorokauden palautusoikeus. Hyllykallion Prisma-tavaratalosta Seinäjoelta kerrotaan, että erityisesti vaatteita on vaihdettu tapaninpäivästä lähtien. Lahjan vaihtamisen syynä on usein väärä koko ja väärä väri. Erityisempää syytä ei kaupassa kuitenkaan vaihdolle kysytä. Myös joululahjakirjoja on asiakaspalvelussa vaihdettu, vaikka niillä ei ole normaalisti palautus- tai vaihto-oikeutta.

– Niillä on viikko aikaa näin jouluna, että voi vaihtaa toiseen kirjaan, kertoo Marika Suolahti Hyllykallion Prisman asiakaspalvelusta.

Tapaninpäivä käynnisti alennusmyynnit ja sai suuret ihmismassat liikkeelle. Väkimäärään nähden palautuksia tuli hillitysti. Katri Parvi Hyllykallion Prisman asiakaspalvelusta uskoo, että määrät kasvavat tulevien päivien aikana.

– Tapaninpäivänä monet viettivät aikaa kotona. Nyt kun alkaa arki, niin luulen, että palautukset vilkastuvat viikonloppua kohden, Parvi kertoo.