Yli puolet Äänekosken jättitehtaan työvoimasta on kotimaista – miljardihanke etenee koekäyttöihin helmikuussa

Metsä Fibren Äänekosken jättimäinen sellutehdastyömaa työllistää vilkkaimpina päivinä jopa yli 3000 työntekijää.

Metsä- ja paperiteollisuus
Äänekosken biotuotetehtaan työmaa.
Jani Ilola / Yle

Kiivaimpaan asennusvaiheeseen edenneellä Äänekosken sellutehdastyömaalla häärii joulun jälkeisinä välipäivinäkin satoja työmiehiä – tosin pääluku, nelisensataa työntekijää, on arkeen verrattuna mitätön.

Täystohinan ollessa päällä työmaalle kirjautuu nykyisellään ihan tavallisena arkipäivänä yli 2600 työntekijää päivässä. Yhteensä työmaalle on urakan aikana kirjattu jo yli 8000 ihmistä. Heistä yli puolet on Metsä Fibren mukaan ollut suomalaisia.

– Tässä vaiheessa urakkaa työvoimasta noin 60 prosenttia on ollut kotimaasta, koko urakan aikana 68 prosenttia, projektinjohtaja Timo Merikallio Metsä Fibreltä kertoo.

Betonin suhteen ei pelätä yllätyksiä

Joulukuun puolivälissä tehdashanke palkittiin Betoniteollisuus ry:n vuoden paalutustyömaana. Perusteet valinnalle olivat painavat: paaluja tarvittiin työmaalla lähes 180 kilometrin edestä, ja perustukset kantaisivat jopa 5000 omakotitaloa.

Loppusyksystä lähtien puhuttaneiden betonin laatuongelmien vuoksi Äänekoskella ei pelätä yllätyksiä.

– Luonnollisesti meilläkin on otettu koepaloja rakennesuunnittelijan osoittamista kohdista ja ne testataan VTT:llä, mutta mitään ongelmia ei ole syytä epäillä, Merikallio sanoo.

Metsä Fibren mukaan betonin laatua valvotaan joka tapauksessa säännöllisesti, mutta nyt asiaan on julkisuudessa olleiden tietojen vuoksi kiinnitetty erityistä huomiota.

Koekäyttö alkaa helmikuussa

Suomalaisten jälkeen eniten työntekijöitä on tullut Puolasta, Virosta, Liettuasta Kroatiasta ja Slovakiasta. Osaurakoihin pilkottu tehdastyömaa on työllistänyt rakennusaikana yhteensä yli tuhat yritystä, joista niistäkin Metsä Fibren mukaan 92 prosenttia on kotimaasta.

Toistaiseksi tehdashanke on pysynyt aikataulussa, nyt siitä on valmiina noin 82 prosenttia. Parhaillaan käynnissä on kiivain asennusvaihe, ja uusi tehdas nousee vanhan tehtaan toimiessa rinnalla.

Tammikuun jälkeen työvoiman tarve tontilla kääntyy vähitellen laskuun.

– Viimeisten asennusten kanssa samanaikaisesti edetään koekäyttöihin ja testaukseen helmikuussa, Merikallio kertoo.

Näillä näkymin uuden tehtaan toiminta käynnistyy alkavan vuoden kolmannella neljänneksellä.