Gepardi on lähellä sukupuuttoa

Gepardeja on jäljellä enää runsaat 7 000 yksilöä. Tutkijat ehdottavat, että maailman nopein maaeläin pelastettaisiin uudenlaisella suojelutavalla.

Gepardi Kuva: Lukas Coch / EPA

Maailman nopein maaeläin gepardi on nopeasti vaipumassa kohti sukupuuttoa, kertoo tuore kansainvälinen tutkimus.

BBC:n esittelemän tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan luonnossa elää enää vain 7 100 gepardiyksilöä. Määrä on laskenut nopeasti viime vuosina.

Gepardin ongelma on, että se liikkuu paljon ja tarvitsee elääkseen erittäin suuren reviirin. Gepardien turvaksi on perustettu luonnonsuojelualueita, mutta eläimet eivät pysyttele niiden sisällä, vaan liikkuvat laajalla säteellä.

Luonnonsuojelualueiden ulkopuolella gepardien on vaikea löytää suojaisia elin- ja pesimäalueita, sillä ihmisasutus valtaa yhä enemmän maata. Lisäksi gepardien saaliseläimet harvinaistuvat, kun ihmiset metsästävät niitä omaksi ruuakseen.

Erittäin suuri ongelma on myös salametsästys ja gepardinpoikasten salakauppa. Elävästä gepardinpennusta voi saada pimeillä markkinoilla jopa 10 000 dollaria. BBC on aiemmin uutisoinut, että Afrikasta on salakuljetettu viimeisten kymmenen vuoden aikana arviolta 1 200 poikasta.

Suurin osa salakaupasta suuntautuu Persianlahden maihin. Noin 85 prosenttia gepardinpoikasista kuolee matkan aikana.

Keinoja gepardin pelastamiseksi

Raportin tekijät suosittelevat, että gepardin uhanalaisuusluokitus nostettaisiin vaarantuneesta uhanalaiseksi. Tietoa lajin yleisyydestä on ollut hyvin vaikea kerätä, koska gepardi on hyvin piilotteleva.

Valtaosa jäljellä olevasta kannasta elää eteläisessä Afrikassa kuuden eri maan alueille hajaantuneina. Myös Iranissa on pieni gepardikanta, mutta sitä tutkijat pitävät jo tuhoon tuomittuna. Iranissa arvioidaan olevan jäljellä alle 50 eläintä.

Tutkijoiden mukaan tarpeeksi suuria luonnonsuojelualueita ei voida gepardia varten perustaa. Siksi suojelu kaipaakin näkökulman muutosta.

Tutkijat esittävät, että paikallisille asukkaille alettaisiin maksaa siitä, että gepardeja elää heidän seuduillaan. Tämä saisi ihmiset suojelemaan eläintä sen sijaan, että sitä pidettäisiin vaarallisena petona.

Tällä tavoin esimerkiksi maakotkien suojelu on onnistunut hyvin Suomen Lapissa.

BBC:n uutisoima tutkimus on julkaistu tiedelehdessä Proceedings of the National Academy of Sciences (Pnas).