Kaupunki armahti väärin pysäköineet joulun kunniaksi – sakon tilalla suklaata

Liikenneturvan mukaan Kotkan pysäköinninvalvonnan lämminhenkinen huomautus jouluaattona on ainutlaatuinen Suomessa.

Kotimaa
Pysäköintikiekko
Jukka Koski / Yle

*KOTKA *Mennyt jouluaatto oli armonannon aikaa ainakin pysäköinninvalvojilta. Kotkassa kymmenet autonsa väärin pysäköineet saivat silloin tarkastajilta sakkojen sijasta iloisen joulukortin ja namuja.

– He, joilta on unohtunut kiekko tai maksulipuke, saavat suklaata tai karkin. Sen sijaan, jos pysäköintirike on vakava, auto on t-risteyksessä, jalkakäytävälle tai liian lähelle suojatietä, niin annamme sakot, sanoo toimistonhoitaja Kaija Vörös Kotkan kaupungin pysäköinninvalvonnasta.

Tarkastajat antoivat aattona joulukortin ja karkkia yhteensä noin neljällekymmenelle autonsa väärin pysäköineelle. Kerta ei ole ensimmäinen, vaan kyse on pysäköinninvalvonnan omasta, pitempään jatkuneesta perinteestä.

– Meillä on sama kortti joka vuosi. Siinä on joulupukki ja poro, joka on mittarissa kiinni. En tiedä onko joulupukki maksanut pysäköintimaksua, naurahtaa Kaija Vörös.

Jouluaattona karkkeja ja kortteja ei riittänyt aivan jokaiselle autonsa väärin pysäköineelle, sillä niin monella oli auto pysäköitynä väärään paikkaan. Silti pysäköintivirheet eivät ole jouluna kovin yleisiä.

– Meidän tarkastajat sanovat, että autoilijat ovat Kotkassa valpastuneet. Joulun alla oli nyt hirveän hiljaista, sillä autot olivat niin oikein pysäköity, kertoo Vörös.

Joulukortti pistää miettimään

Liikenneturvan mukaan satunnaisesti toteutettu lämminhenkinen huomautus voi pistää autoilijan miettimään tekosiaan tehokkaammin kuin kylmä sakko.

Joulupukki ja parkkimittarissa kiinni oleva poro.
Kotkan pysäköinninvalvonnan perinteinen joulukortti. Kotkan kaupungin pysäköinninvalvonta

– Pidempiaikainen vaikutus voi olla, että autoilijat harkitsevat entistä enemmän pysäköintiä, kun he saavat sakon sijaan jotain positiivista, sanoo koulutuspäällikkö Satu Tuomikoski Liikenneturvasta.

Tuomikoski ei ole kuullut, että sakkojen armahtamisen perinnettä olisi käytössä muissa Suomen kunnissa kuin Kotkassa.

– Mukava kuulla, että tällainen perinne on olemassa. Se on positiivinen ja joulumieleen sopiva.

"Opastetaan oikeaan käyttäytymiseen"

Poliisin mukaan yhtenä päivänä sakottamatta jättäminen ei myöskään heikennä valvonnan tasoa.

– Tässä puututaan rikkeeseen joulukortilla ja opastetaan oikeaan käyttäytymiseen pysäköinninvalvonnan osalta, kertoo apulaispoliisipäällikkö Keijo Kolsi Kaakkois-Suomen poliisista.

– Monta kertaa kertaa tällaisen vaikutus on lähes sama kuin pysäköintivirhemaksulla. Kotkassa osoitetaan, että viranomaiskoneistosta löytyy joulumieltä. Siinä mielessä idea ei ole lainkaan huono, hän lisää.

Perinnettä aiotaan jatkaa

Kotkassa maksullinen pysäköinti alkoi 1990-luvun alussa. Vörös muistaa, että kerran eräs väärin pysäköinyt henkilö suivaantui saatuaan sakon sijasta kortin.

Meillä on sama kortti joka vuosi. Siinä on joulupukki ja poro joka on mittarissa kiinni. En tiedä onko joulupukki maksanut pysäköintimaksua.

Kaija Vörös

– Tästä on varmaan toistakymmentä vuotta aikaa. Mies oli saanut kortin ja tuli valittamaan, että mitä tämä on, että jaetaan karkkia, kun hän on pysäköinyt väärin, kertoo toimistonhoitaja Kaija Vörös.

Silti pysäköinninvalvonta aikoo jatkaa jouluaaton perinnettä ensi joulunakin. Sen sijaan se ei aio laajentaa sakotonta päivää koskemaan muita juhlapäiviä kuin joulua.

– Olisi sitä tarkoitus jatkaa. Kysyn aina tarkastajilta että jaetaanko karkkia vai sakkoja, niin he kyllä sanovat mielellään jakavansa karkkia, kertoo Kaija Vörös.

Kotkassa väärin pysäköineille annetussa perinteisessä joulukortissa lukee: "Tällä kertaa annamme pysäköintivirhemaksun sijasta vain huomautuksen pysäköintivirheen johdosta. Muistathan ensi kerralla noudattaa pysäköintimääräyksiä. Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta. Kotkan kaupungin pysäköinninvalvonta."