Applen ja Nokian patenttitaistelu kovenee – Apple veti Nokian terveysmittarit hyllyistään

Apple on lopettanut ennenkin kilpailijoidensa tuotteiden myynnin kaupoissaan.

talous
Withings-älykello ranteessa.
Nokian omistaman Withingsin aktiivisuusranneke piirtää grafiikkaa kännykälle muun muassa sydämensykkeestä ja unenvaiheista vuorokauden aikana.Withings

Nokian ja tietotekniikkajätti Applen patenttisota kiihtyi jouluna, kun Apple poisti Nokian Withings-terveyslaitteita ja -mittareita myynnistä sekä verkkokaupassaan että kivijalkakaupoissaan.

Nokia osti alunperin ranskalaisen Withingsin tämän vuoden keväällä, ja teki samalla paluun kulutuselektroniikkaan.

Withings valmistaa erilaisia kehon ja terveyden seuraamiseen tarkoitettuja langattomia älylaitteita, muun muassa aktiivisuusrannekkeita, lämpömittareita, vaakoja ja verenpainemittareita. Withingsin markkinaosuus maailman älykelloista on neljä prosenttia Statista.comin mukaan.

Withings on myös tärkeä osa Nokian 5G-tekniikan ja Asioiden internetin IOT:n kehittämistä. 5G-verkkoteknologian on tarkoitus mullistaa muun muassa juuri digitaalisia terveyspalveluja.

Applen mielestä Nokia vaatii liikaa lisenssimaksuja

Joulunalusviikolla Apple ja Nokia haastoivat toisiaan oikeuteen eri maissa.

Apple syyttää Nokiaa liittoutumisesta muiden tietotekniikkayhtiöiden kanssa patenttiasioissa, kun taas Nokia väittää Applen tuotteiden loukkaavan useita patenttejaan.

Applen mielestä Nokia on "patenttitrolli", joka käy kauppaa ja rahastaa patenteilla. Nokia puolestaan hakee Applelta korvausta vuosikausien tutkimuspanostuksistaan.

Nokian mielestä yhdysvaltalaisjätti käyttää Nokian kehittelemää teknologiaa maksamatta siitä. Nokia on mielestään osallistunut monien Applen laitteiden perusteknologioiden luomiseen ja kehitykseen.

Riitaa kymmenistä yksityiskohdista

Nokia laskee panneensa tutkimukseen ja kehitykseen 20 vuodessa selvästi yli sata miljardia euroa, kun Alcatel-Lucentin tutkimustyön osuus otetaan mukaan.

Oikeuskanteet Applea vastaan koskevat noin neljääkymmentä kännykän teknistä yksityiskohtaa näytöistä antenniratkaisuihin ja käyttöliittymätekniikkoihin.

Vaikka Nokian liikevaihdosta ylivoimaisesti suurin osa tulee verkkolaitteiden myynnistä, patenteista saatavilla tuloilla on iso vaikutus sen liikevoittoon. Nokia arvioi lisenssitulojensa olevan tänä vuonna noin 950 miljoonaa euroa. Apple-sopimuksen osuus summasta on 150 miljoonaa.

Apple poistanut kilpailijoiden tuotteita ennenkin

Apple on aikaisemminkin poistanut tuotteita hyllyistään lyömäaseena kiistoissa kilpailijoidensa kanssa. Pari vuotta sitten se poisti kaiutinvalmistaja Bosen tuotteet kaupoistaan vastamelutekniikkaan liittyvien patenttiriitojen seurauksena.

Viime vuonna yhtiö lopetti Nike Fuelband ja Jawbone UP -aktiivisuusrannekkeiden myynnin. Tuolloin syyksi arvioitiin alan mediassa, että tuotteet kilpailivat liiaksi Apple Watch -älykellon kanssa.

Uuden patenttiriidan vuoksi Nokia voi joutua odottamaan lisenssitulojaan Applelta jopa vuosia.