Istanbulissa ensimmäinen oikeudenkäynti Turkin vallankaappausyrityksestä

Leivättömän pöydän ääressä on 29 entistä poliisia syytettynä heinäkuun vallankaappausyritykseen osallistumisesta. Syyttäjä vaatii 21:lle heistä elinkautista vankeutta ja lopuille kahdeksalle 15 vuoden vankeustuomiota.

Turkin vallankaappausyritys 2016
Oikeutta käydään Istanbulissa tarkoin vartioidussa Silivrin vankilakompleksissa.
Oikeutta käydään Istanbulissa tarkoin vartioidussa Silivrin vankilakompleksissa.Reuters TV

Oikeudenkäynti epäonnistuneeseen vallankaappaukseen liittyen on ensimmäinen Istanbulissa. Pienempiä oikeudenkäyntejä vallankaappausyrityksestä on alkanut aiemmin muualla Turkissa, muun muassa Denizlin kaupungissa Länsi-Turkissa.

Yli 40 000 pidätetty

Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin hallinto on pidättänyt yhteensä yli 40 000 vallankaappausyritykseen osallisuudesta epäiltyä. Joukossa on poliisien ja sotilaiden lisäksi myös opettajia, toimittajia sekä oikeuslaitoksen jäseniä, kuten tuomareita ja syyttäjiä.

Erdoğan on syyttänyt heinäkuisesta vallankaappausyrityksestä Yhdysvalloissa asuvaa muslimisaarnaajaa Fethullah Güleniä. Erdoğan on vaatinut Yhdysvaltoja luovuttamaan hänet.

Hallitus määräsi Turkkiin poikkeustilan 15. heinäkuuta tehdyn vallankaappausyrityksen jälkeen. Varapääministeri Numan Kurtulmuş sanoi tiistaina, ettei hallitus ole päättänyt jatketaanko poikkeustilaa sen jälkeen, kun se umpeutuu vajaan kuukauden kuluttua, 20. tammikuuta.

Lähteet: AP, Reuters, AFP