1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruplan kurssi noussut – venäläisiä odotetaan jälleen ostoksille Itä-Suomeen

Itänaapurimme ostovoiman elävöityminen näkyy rajamaakunnissa esimerkiksi turistien määrässä ja viennin kasvuna.

rupla
100 Ruplan seteli
Marja Manninen / Yle

Venäjän ruplan kurssi on vahvistunut pitkin vuotta.

Suomen Pankin tilastojen mukaan tammikuussa eurolla sai keskimäärin noin 84 ruplaa.

Tämän jälkeen kurssi on noussut melko tasaista vauhtia. Joulukuussa ruplan arvo ampaisi vielä jyrkkään nousuun ja nyt eurolla saa enää noin 64 ruplaa.

Outokumpulainen köysiä, lankoja ja verkkoja valmistava Piippo Oy:n toimitusjohtaja Kari Hirvonen myhäilee tyytyväisenä. Venäjä on yksi pörssiyhtiön suurimmista vientimaista.

– Ostovoima on Venäjällä elpymään päin, tietysti se on meille eduksi. Talvella vientimme Venäjälle on vähäistä, joten vielä ei voi sanoa, että joulukuun nytkähdys olisi vaikuttanut meihin, Hirvonen sanoo.

Piippo ei julkaise maakohtaisia vientilukujaan, mutta Hirvonen kertoo yhtiön Venäjän viennin kasvaneen 10 prosenttia edellisvuodesta.

Venäjällä tartutaan toimeen, kun talous nousee

Myös itäsuomalaiset kaupan -ja matkailualan yritykset iloitsevat Venäjän ruplan nousukiidosta.

Pohjois-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Anne Vänskän mukaan ruplan vahvistuminen on jo näkynyt maakunnassa.

Vänskä kertoo saaneensa muutama viikko ennen joulua eräästä kauppaliikkeestä viestin, jonka mukaan normaalilauantainen invoice-kuittien määrä oli jopa nelinkertaistunut.

Invoice-kauppa tarkoittaa sitä, että venäläinen turisti ostaa kaupasta tuotteita ja maksaa niiden arvonlisäveron. Seuraavalla vierailukerralla hän saa verot takaisin samasta kaupasta, jos hänellä on esittää rajalla leimattu kauppakuitti.

– Venäjällä on perinteisesti totuttu talouden nousuihin ja laskuihin. Kun pientä positiivista virettä on ilmassa, tartutaan heti toimeen ja kulutus käynnistyy, Vänskä arvioi.

"Tähän pitää tottua"

Venäjän talouden arvaamattomuus on huomioitu myös Outokummussa.

Piippo Oy:n toimitusjohtaja Kari Hirvonen sanoo, että ruplan kurssin nousu otetaan aina ilolla vastaan, mutta "varuillaan pitää olla".

– Tuntuu siltä, että Venäjää koettelee jokin kriisi noin joka viides vuosi. Tähän pitää tottua, eikä Venäjää ehkä kannata nostaa itselleen liian tärkeäksi alueeksi, Hirvonen linjaa.

Lue seuraavaksi