Toimeentulotuen hakemuksia tullut Kelaan maltillisesti – ruuhka odotettua pienempi

Hakemusten käsittely on sujunut aikatalun mukaisesti. Puutteelliset liitetiedot jarruttavat päätöksiä.

Kansaneläkelaitos
Toimeentulotuki
Perustoimeentulotuen myöntäminen siirtyy Kansaneläkelaitokseen.Ronnie Holmberg / Yle

Kansaneläkelaitos on vastaanottanut vasta noin kolmanneksen perustoimeentulotukeen oikeutettujen talouksien hakemuksista. Tiistaiaamuun mennessä Kelaan oli tullut yhteensä 46 447 hakemusta. Tukeen oikeutettuja talouksia on arviolta 140 000–150 000.

Perustoimeentulotuen myöntäminen siirtyy vuoden vaihteessa kuntien sosiaalitoimistoilta Kansaneläkelaitokselle. Tammikuun 2017 tukia on voinut hakea Kelasta paperihakemuksella jo joulukuun alusta ja sähköisesti 12. joulukuuta alkaen.

Hakumenettelyyn on sovittu siirtymäaika siten, että kunnat voivat myöntää tukia maaliskuun loppuun asti.

Ei suurta ryntäystä

– Hakemuksia tuli viime viikolla noin neljäntuhannen hakemuksen päivävauhtia, joten ei tämä nyt ihan mahdoton ryntäys ole ollut, kertoo Kelan hankepäällikkö Heli Kauhanen.

– Toisaalta tätä kuuta on vielä jäljellä ja sitten tietenkin tammikuun alku voi olla se hetki, jolloin viimeisetkin tuen hakijat hoksaavat tämän uuden tilanteen, Kauhanen sanoo. Moni päätös on hänen arvionsa mukaan vielä tehty kunnissa siirtymäajan turvin.

Vakituisesti Kelassa päätöksiä käsittelee noin 600 käsittelijää ja kiireisimpänä päivänä eli viime perjantaina hakemuksia käsitteli lähes 700 ihmistä. Kelan mukaan hakemukset ehditään käsitellä aikataulun mukaisesti.

Päätökset seitsemässä arkipäivässä

Ensimmäinen maksupäivä on 2.1.2017. Jos tuen maksu ei ehdi säännölliseen maksupäivään, tuki on asiakkaan tilillä kahden pankkipäivän päästä päätöksestä.

Kela antaa päätöksen toimeentulotuesta viimeistään seitsemän arkipäivän kuluessa siitä, kun hakemus on saapunut Kelaan. Tämä kuitenkin edellyttää, että hakemuksessa on mukana kaikki tarvittavat liitteet.

Puolet hakemuksista sähköisesti

Jos liitteitä puuttuu, asiakkailta pyydetään täydentäviä tietoja joko asiointipalvelun kautta, puhelimitse tai kirjeitse, jolloin asian käsittely viivästyy. Ongelma on lähinnä paperisissa hakemuksissa, sillä sähköinen hakemus muistuttaa tarvittavista liitteistä.

Kauhasen mukaan noin puolet eli 23 000 hakemusta on tullut Kelaan sähköisesti.

Ensimmäinen tukien maksupäivä on 2.1.2017. Siihen ehtivät ne hakemukset, jotka on jätetty Kelaan viimeistään 19.12.2016.