Wikileaks on kohahduttanut maailmaa jo kymmenen vuotta – Assange ollut neljä vuotta eristyksissä Lontoossa

Wikileaks-sivusto on paljastanut rikoksia ja diplomaattisia salaisuuksia – ja vaarantanut viattomien kansalaisten turvallisuuden.

Wikileaks
Julian Assange.
Julian Assange on johtanut Wikileaks-sivustoa kymmenen vuotta.Maurizio Gambarini / EPA

Tänään keskiviikkona on kulunut päivälleen kymmenen vuotta siitä, kun Wikileaks-nettisivusto julkaisi ensimmäisen artikkelinsa.

Sen jälkeen sivuston nimissä on julkistettu yli kymmenen miljoonaa dokumenttia. Osa materiaalista on ollut niin tulenarkaa, että sillä on ollut maailmanlaajuista merkitystä.

Wikileaksin johtohahmo, Julian Assange, on asunut neljä viime vuotta eristyksissä turvapaikassaan Ecuadorin suurlähetystössä Lontoossa. Assange on asetettu Ruotsissa syytteeseen epäiltynä seksuaalirikoksista.

"Clinton yritti tuhota meidät"

Viimeksi Wikileaks oli kansainvälisissä otsikoissa Yhdysvaltain presidentinvaalien takia. Sivusto julkaisi demokraattien ehdokkaasta Hillary Clintonista epäedullista tietoa vain hetkeä ennen vaaleja.

Assange kiistää Yhdysvaltain turvallisuusviranomaisten väitteet, että julkaistu aineisto olisi peräisin Venäjältä. (siirryt toiseen palveluun)

"Clinton yritti tuhota meidät, mutta hän tuhoutuikin itse."

Julian Assange

Assange korosti, että Wikileaks julkaisi ensimmäisiä Clintonia raskauttavia dokumentteja jo vuosia sitten.

– Clinton yritti tuhota meidät, mutta hän tuhoutuikin itse, Assange sanoi italialaisessa La Repubblica -sanomalehden haastattelussa.

Yksi Clintonin kannalta piinallinen kommentti nousi esiin lokakuussa. Clinton oli kommentoinut Assangen paljastuksia ulkoministerikaudellaan vitsailemalla sisäpiirin kokouksessa, että "emmekö voisi vain pommittaa sitä miestä". (siirryt toiseen palveluun)

Vaikuttavimmat paljastukset

Wikileaks itse juhlistaa (siirryt toiseen palveluun) kymmenvuotista olemassaoloaan muistuttamalla tekemistään paljastuksista. Tärkeimmiksi voitoikseen sivusto noteeraa raportit Guantanamon vankileiristä ja Irakin ja Afganistanin sodista.

Julian Assange muistuttaa, että vaikka Wikileaksia arvostellaan usein kovin sanoin, sen julkaisemien dokumenttien aitoutta ei ole koskaan pystytty kyseenalaistamaan.

Wikileaksin arvostelijat sen sijaan huomauttavat, että sivuston tyyli julkaista kaikki materiaali sellaisenaan saattaa monet syyttömät ihmiset vaaraan. Esimerkkejä löytyy ainakin Saudi-Arabiasta, Afganistanista ja Turkista. (siirryt toiseen palveluun)