Vihreiden ristiriidat purskahtivat pintaan: Niinistö kiistää väitteet Emma Karin suosimisesta

Vihreiden konkaripoliitikko Heidi Hautala toivoo, että Alanko-Kahiluoto harkitsee yhä puheenjohtajaehdokkuutta.  

politiikka
Emma Kari, Ville Niinistö ja Outi Alanko-Kahiluoto.
Emma Kari, Ville Niinistö ja Outi Alanko-Kahiluoto.Vihreät

Vihreät ovat halunneet näyttäytyä ulospäin avoimena joukkueena. Tiistaina puolueen julkisivuun tuli kuitenkin särö, kun puolueen entinen ryhmänjohtaja, kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto kertoi Helsingin Sanomille, ettei lähde mukaan puheenjohtajakisaan.

Hän perustelee päätöstään sillä, että istuva puheenjohtaja Ville Niinistö on tukenut Emma Karia seuraavaksi puheenjohtajaksi.

Puheenjohtaja Ville Niinistö twiittasi iltapäivällä: “Minulla ei ole eikä tule olemaan kantaa siihen, kuka valitaan jälkeeni puolueen puheenjohtajaksi. Avoin ja reilu jäsenvaali ratkaisee”

Kansanedustaja Emma Kari vastaa Yle Uutisten kysymyksiin tekstiviestillä Lapin lomaltaan. Kari harmittelee, ettei Alanko-Kahiluoto ole käytettävissä puolueen puheenjohtajaksi.

– Vihreillä puheenjohtajan valitsee jäsenistö. En ole vielä päättänyt, aionko lähteä ehdolle. Mitä useampi ehdokas, sitä enemmän puolueen 7 000 jäsenellä on valinnanvaraa.

Emma Kari tyytyi viittamaan Ville Niinistön kommentteihin, kun Yle kysyi häneltä Alanko-Kahiluodon esittämien suosimisväitteitä paikkaansapitävyyttä.

– Niinistö on viimeksi tänään Twitterissä itse ilmoittanut, ettei hänellä ole kantaa siihen, kuka valitaan puolueen puheenjohtajaksi, Kari viestitteli.

Kari oli Niinistön erityisavustaja, kun Niinistö oli ympäristöministerinä.

Puheenjohtajaehdokkuuteen ovat suhtautuneet nihkeästi myös Sitran vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen, äitiyslomalla oleva kansanedustaja Hanna Halmeenpää ja kansanedustaja Olli-Poika Parviainen.

Tuemme Alanko-Kahiluotoa

Europarlamentaarikko Heidi Hautala toivoo, että Outi Alanko-Kahiluoto harkitsisi vielä puolueen puheenjohtajuutta. Hautala tuki Alanko-Kahiluotoa edellisellä kerralla, kun tämä kisasi puheenjohtajuudesta Ville Niinistön kanssa vuonna 2011.

Myös puolueen entinen puheenjohtaja Satu Hassi pitää Alanko-Kahiluotoa varteenotettavana ehdokkaana. Hassi ei ole huomannut eduskuntaryhmässä kuppikuntia eikä leirejä.

– En ole seurannut, enkä ole näistä asioista perillä. Niillä ei ainakaan ollut vaikutusta eduskunnan työskentelyyn, Haasi sanoo.

Puolueen puheenjohtaja Ville Niinistön johdolla puolue on nostanut reilusti kannatuslukujaan. Marraskuussa puolueen kannatus oli Ylen Taloustutkimuksella teettämän mielipidekyselyn mukaan 12,6 prosenttia.

Ville Niinistö on jättämässä puolueen puheenjohtajuuden suosionsa huipulla. Syynä ovat puolueen säännöt: puheenjohtaja saa istua korkeintaan kuusi vuotta.

Asia käsitellään ryhmässä

Vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Olli-Poika Parviainen toivoo suosimisväitteistä keskustelua eduskuntaryhmässä.

– Pelkästään se että Outilla on tällaisia kokemuksia, niin silloin ne pitää ottaa vakavasti ja niistä pitää pystyä yhdessä keskustelemaan.

Parviainen arvioi, että asiaa käsitellään viimeistään seuraavassa ryhmäkokouksessa tammikuun lopussa. Eduskuntaryhmän puheenjohtajat käyvät asian käsittelytavasta keskusteluita jo tätä ennen.

Parviaisen mukaan asiaa on tärkeää käsitellä ryhmässä, jotta kansanedustajat tuntevat olonsa yhdenveroiseksi.