Hyppää sisältöön

Maailman vaikutusvaltaisin tytär – Tuleeko Ivanka Trumpista Yhdysvaltain todellinen ensimmäinen nainen?

Ivanka Trump on monella tapaa äkkipikaisen isänsä vastakohta. Juuri siksi hän on pääsemässä poikkeuksellisen vaikutusvaltaiseen asemaan Valkoisessa talossa.

Ivanka Trumpin sanotaan olevan niitä harvoja ihmisiä, joiden mielipiteitä Donald Trump todella kuuntelee. Kuva Washingtonista heinäkuulta 2014. Kuva: Kris Connor / Getty Images

**Isä solvaa Twitter-viesteissään **naisia, vammaisia ja käy sanasotaa arvostelijoidensa kanssa. Tytär esittelee sosiaalisessa mediassa lastenhuoneen sisustusta ja perhettään pulkkamäessä.

Isän julkinen avioero ja uusi suhde nostivat mediakohun, josta hänen lapsensa aikanaan kärsivät. Tyttären kaapista ei ole löytynyt luurankoja, päinvastoin: hän elää seesteisessä avioliitossa ja kertoo syövänsä joka päivä aamiaista lastensa kanssa, vaikka johtaakin miljoonabisnestä suuryrityksessä.

Nyt isä Donald Trump on noussut maailman vaikutusvaltaisimpaan tehtävään Yhdysvaltain presidentiksi.

Samalla Ivanka Trumpista, 35, on tullut maailman vaikutusvaltaisin tytär.

Ivanka Trump on ottamassa presidentin puolisolle perinteisesti kuuluneita tehtäviä poikkeuksellisen laajasti, arvioi Yhdysvaltain presidentin puolisoja tutkinut kirjailija Kate Andersen Brower.

Ivanka Trump kertoo usein elämästään Instagram-kuvapalvelussa. Kuva: kuvakaappaus Instagramista

Andersen Browerin mukaan Ivankasta voi kehkeytyä jopa kaikkien aikojen vaikutusvaltaisin Yhdysvaltain ensimmäinen nainen: ainutlaatuinen hybridi presidentin neuvonantajaa, tärkeinä pitämiensä asioiden ajajaa ja edustusrouvaa. Eräänlainen Hillary Clintonin, Michelle Obaman ja Jackie Kennedyn yhdistelmä, siis.

– Hän on kunnianhimoinen ja älykäs nainen, jonka neuvoille hänen isänsä antaa paljon painoarvoa, Andersen Brower kertoo sähköpostihaastattelussa Ylelle. Andersen Browner on tehnyt kirjan presidenttien puolisoista.

Ivanka ja Donald Trump esiintyivät republikaaniehdokkaiden esivaaliväittelyssä Kaliforniassa syyskuussa 2015 Kuva: Max Whittaker / EPA

Ivanka Trump on etenemässä lähelle vallan ydintä monella tapaa.

Ivanka ja hänen miehensä Jared Kushner ovat muuttaneet New Yorkin rikkaiden suosimalta Upper East Siden alueelta pääkaupunkiin Washingtoniin. Pariskunta löysi kolmilapsiselle perheelleen yli viisi miljoonaa dollaria maksavan asunnon vauraasta Kaloraman kaupunginosasta.

Asunnosta on vain runsaan kymmenen minuutin automatka Valkoiselle talolle. Työmatkaan ei siis kulu liikaa aikaa Jared Kushnerilla, jonka Trump on nimittänyt neuvonantajakseen.

Mutta Valkoisessa talossa on hyvin tilaa myös tyttärelle.

Ivanka Trump ja hänen aviomiehensä ostivat yli viisi miljoonaa dollaria maksaneen talon Washingtonista läheltä Valkoista taloa. Kuva: Shawn Thew / EPA

Presidentin puolison toimistotilat sijaitsevat Valkoisen talon itäsiivessä East Wingissä, minne Donald Trumpin vaimo ei ole toistaiseksi saapumassa. Slovenialaislähtöinen entinen huippumalli Melania Trump on ilmoittanut jäävänsä New Yorkiin ainakin siihen asti, kun heidän poikansa Barronin kevätlukukausi päättyy.

Ivanka Trumpilla ei ole hallinnossa virallisesti nimettyä tehtävää, mutta sellaista hän ei välttämättä tarvitsekaan. Käytännössä häntä pidetään jo nyt Donald Trumpin lähimpänä luotettuna, jolla on selkeä rooli: hän on kiivasta isäänsä tasapainottava tekijä presidentinhallinnossa.

– Ivanka on selvästi isäänsä rauhallisempi ja punnitumpi puhuessaan, kirjailija Andersen Brower kertoo.

Ivanka Trump ja hänen aviomiehensa Jared Kuschner esiintyivät vaalikampanjatilaisuudessa Etelä-Carolinassa helmikuussa 2016. Kuva: Richard Ellis / EPA

Ivankan todennäköisesti vaikutusvaltainen asema Valkoisessa talossa ei tulisi monelle yllätyksenä. Jo Trumpin vaalikampanjan laatijat ymmärsivät Ivankan arvon möläyttelevän isän vastapainona, eräänlaisena parempana puolena.

Ivankasta sukeutuikin presidenttikampanjan ei-niin-salainen ase: tytär esiintyi lukuisissa vaalitilaisuuksissa, myös ollessaan viimeisillään raskaana.

Oli siis ilmeistä, että Donald Trumpin viidestä lapsesta juuri Ivanka esitteli isänsä viime kesän republikaanien puoluekokouksessa, missä Trumpin presidenttiehdokkuus virallistettiin.

– Isäni on taistelija. Olen nähnyt hänen taistelevan työntekijöidensä ja yrityksensä puolesta. Nyt näen hänen taistelevan maamme puolesta, Ivanka Trump sanoi salamavalojen räiskeessä.

Puheen tytär piti häkeltymättä, takeltelematta – kuten hänellä on tapana.

Ivanka Trump isänsä sylissä, taka-alalla vasemmalla Donald Trumpin toinen vaimo Marla Maples. Kuva: Getty Images

Viilipyttymäisestä luonteenlaadusta on todennäköisesti ollut hyötyä, sillä kiinteistömoguli-isän vaiherikas ja paikoin sotkuinen elämä vaikutti tyttäreen jo varhain.

Ivanka joutui jo alle kymmenvuotiaana kiusallisiin tilanteisiin, kun kaverit toivat kouluun lehtiä, joiden lööpeissä isä esiintyi. Ero Ivana-vaimosta olikin hyvin julkinen ja skandaalinkäryinen. Otsikoissa isän uusi rakastaja ja tuleva vaimo Marla Maples ylisti Donald Trumpin sänkykamaritaitoja.

Ivanka Trump myönsi vuonna 2015, että vanhempien avioero oli vaikea paikka.

– Oikeastaan pidän sitä kokonaisuudessaan negatiivisena asiana, hän sanoi Politico-lehden haastattelussa.

Tytär pysyi kuitenkin lojaalina isälleen myös tuolloin, toisin kuin veljensä. Sisarkatraan vanhimman lapsen, Donald Trump Juniorin, väitetään olleen vanhempien eron jälkeen yli vuoden isälleen puhumatta.

Ivanka Trump (edessä vasemmalla) on työskenellyt myös mallina. Hän osallistui Toto Comellan muotinäytökseen Barcelonassa vuonna 2000.

**Ivankalla on ollut läheiset **välit isäänsä lapsuudesta alkaen. Tytär soitti isälleen vastapuheluita koulunsa siivoojien lankapuhelimesta lähes päivittäin.

Ja aina isä vastasi.

Pitkäaikainen luottamus isän ja tyttären välillä on useiden arvioiden mukaan edesauttanut Ivankan tietä poikkeukselliseksi vallankäyttäjäksi. Hän on harvoja ihmisiä, jota itseriittoiseksi ja itsepäiseksi tiedetty Donald Trump kuuntelee.

– Trump vastaa tyttärensä puheluihin aina, tilanteesta viis, kirjailija Andersen Brower toteaa.

Andersen Browerin mukaan Trump antaa Ivankan neuvoille myös paljon painoarvoa. Tyttären vaikutuksesta isäänsä todistaa se, miten Ivanka järjesti ilmastonmuutosta vastaan kampanjoivalle entiselle varapresidentille Al Gorelle tapaamisen isänsä kanssa.

– Al Gore meni Trump Toweriin tapaamaan alun perin vain Ivankaa. Hän ei tiennyt etukäteen, että pääsisi tapaamaan myös Donald Trumpin. Se kertoo paljon, Andersen sanoo.

Ivanka Trump New Yorkissa Trump Towerin aulassa 18. marraskuuta 2016.
Donald Trump on jo opittu tuntemaan. Tällainen on hänen tyttärensä Ivanka.

Ivanka Trump näyttääkin kantavan huolta ilmastonmuutoksesta, sillä Goren lisäksi hän sai isänsä tapaamaan myös ilmastoaktivistina toimivan näyttelijä Leonardo DiCaprion. Donald Trump on itse epäillyt ilmastonmuutosta ja väittänyt sitä jopa kiinalaisten salajuoneksi.

Epäselvää on, kuinka paljon tytär lopulta saa isänsä päätä käännettyä. Pian Goren tapaamisen jälkeen Trump nimitti Yhdysvaltain ympäristöviraston johtajaksi tunnetun ilmastonmuutoskriitikon.

Kuvassa etualalla oleva isoveli Donald Trump nuorempi on sanonut, että Ivankalla kykenee tuomaan heidän isästään pehmeämmän puolen esiin. Kuva: Gary He / EPA

**Joissakin arvioissa on ounasteltu, **että Ivanka Trump voisi toimia sillanrakentajana Trumpin republikaanihallinnon ja demokraattien välillä. Ivanka on aiemmin tukenut demokraattiehdokkaita ja sanonut olevansa puoluekannaltaan sitoutumaton.

Ivankalla on yhteyksiä aivan demokraattipuolueen huipulle. Hän on hyvä ystävä Yhdysvaltain entisen valtakaksikon Hillary ja Bill Clintonin tyttären Chelsean kanssa. Demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton nosti vaaliväittelyssä esiin Trumpin lapset, kun häntä pyydettiin nimeämään Trumpin parhaita puolia.

Myös Trump itse on ylistänyt tytärtään vuolaasti, jopa hämmentävyyksiin asti. Trump on estottomasti kehunut tyttärensä ulkonäköä ja sanonut voivansa ehkä jopa tapailla Ivankaa, mikäli tämä ei olisi hänen tyttärensä. 

Ivanka Trump piti puheen republikaanien puoluekokouksessa Ohiossa heinäkuussa. Kuva: Andrew Gombert / EPA

**Ivanka Trump on valmistunut **Yhdysvalloissa arvostetusta Whartonin bisneskoulusta Pennsylvanian yliopistossa. Pääaineena hänellä oli taloustieteet, sivuaineena muun muassa taidehistoriaa.

Ennen isänsä bisnesimperiumiin siirtymistä Ivanka työskenteli vuoden ulkopuolisen kiinteistö- ja rakennusalan firman palveluksessa.

Ivanka on kertonut tunteneensa valtavaa vetoa kiinteistöalalle, ja hän nousikin Trump-konsernissa nopeasti johtotehtäviin.

Hänellä on myös nimeään kantava vaate- ja korumallisto, jota mainostetaan sanoilla affordable luxury, “saatavilla oleva luksus”. Esimerkiksi Ivanka Trump -mekon saa reilulla sadalla eurolla.

Ivanka kertoo sosiaalisessa mediassa yrityksestään mutta jakaa kuvia myös lapsistaan. Kuva: Kuvakaappaus Ivanka Trumpin Instagram-tililtä

Ivanka Trump -yritys ei ole pelkkä muotimerkki vaan laaja-alaisempi brändi. Se ulottuu vaatteista ja koruista kotiin ja koko elämänasenteeseen, jonka tärkein ruumiillistuma on itse Ivanka Trump.

Brändiin kuuluu, että Ivanka näyttäytyy erityisesti työssäkäyvien naisten esitaistelijana. Hän esimerkiksi jakaa auliisti neuvoja menestyvän elämään, jollaista hän itse viettää.

Uranaisen neuvoista Ivanka Trump on kirjoittanut opaskirjan, ja toinen opas julkaistaan tänä keväänä.

Niiden sanomana on, että menestys on kaikkien saatavilla - aivan kuten Ivanka Trump -korut ja -vaatteet.

Brändi toimii aktiivisesti myös sosiaalisessa mediassa. Ivanka Trumpin nettisivuilla julkaistaan konkreettisia arjen selviytymisvinkkejä ruuhkavuosissa eläville naisille.

Miten syödä terveellisesti kiireisessä arjessa tai kuinka järjestää juhlat helposti, Ivanka kyllä tietää.

Ivanka Trump -yrityksen putiikki sijaitsee Trump Tower -pilvenpiirtäjässä New Yorkissa. Kuvassa vasemmalla Lara Yunaska, joka on Trumpin pojan Ericin vaimo. Kuva: Bryan R. Smith / EPA

Ivankan liike-elämän puolella hyödyntämiä teemoja, kuten äitien työssä käymisen helpottamista, ollaan tuomassa myös Trumpin politiikkaan.

Hän on saanut ujutettua äitiyslomien ja lastenhoitotukien parantamisen isänsä hallinnon poliittisiin tavoitteisiin. CNN:n saamien tietojen mukaan Trump aikoisi ehdottaa kongressille laajempaa verouudistuspakettia, jossa olisivat mukana verovähennysoikeus lastenhoidosta sekä kuuden viikon äitiysloma.

CNN:n tietojen mukaan Ivanka Trump on isänsä luvalla jo aloittanut kongressin naispoliitikkojen kokoamisen uudistuksen toteuttamiseksi.

**Omien bisnesten yhteensovittaminen **presidenttiyteen näyttää tuottavan päänvaivaa sekä isälle että tyttärelle.

Ivankan republikaanien puoluekokouksessa pitämä nudenvärinen mekko myytiin loppuun pikavauhtia. Lisäkohua syntyi, kun Ivanka Trumpin esiintyi CBS-kanavan 60 Minutes -ohjelmassa nimimallistoonsa kuuluva rannekoru yllään. Haastattelun jälkeen Ivanka Trumpin firma alkoi aktiivisesti markkinoida 10 000 dollarin arvoista korua.

Arvostelijoiden mielestä korukohu on malliesimerkki poliittisen näkyvyyden hyödyntämisestä omien liiketoimien edistämisessä. Hälyn noustua Ivanka Trump -yhtiö tunnusti tehneensä virheen. Ivanka itse on nyt vetäytynyt taka-alalle yhtiönsä liiketoimista eturistiriitojen välttämiseksi.

Trumpin perheestä povataan jopa Yhdysvaltain uutta hallitsijasukua. Trumpin perhe esiintyi New Yorkissa vaalivoiton varmistuttua. Kuva: Splash News / AOP

Presidentti Donald Trumpia tuntevat tarkkailijat ovat sanoneet, että Yhdysvaltain uuden johtomiehen todellinen lähipiiri on juuri hänen perheensä, ja se on vaikutusvaltaisempi kuin yksikään hallinnon ministeri. Ivanka Trumpia ja Jared Kushneria on tituleerattu jopa Yhdysvaltain ensimmäiseksi aviopariksi.

Isä-Donaldin luotto molempiin on luja.

Presidentti on antanut diplomatiassa täysin kokemattoman vävynsä ratkottavaksi yhden kansainvälisen politiikan kinkkisimmistä kysymyksistä: Lähi-idän jumiutuneen rauhanprosessin. Trumpin mukaan 36-vuotias Kushner jos kuka pystyy ratkaisemaan Israelin ja palestiinalaisten ikuisuuskonfliktin. Kushnerin isovanhemmat ovat holokaustista selviytyneitä.

Jared Kushner ja Ivanka Trump vierailivat Lincolnin muistomerkillä Washingtonissa päivä ennen Donald Trumpin virkaanastujaisia. Kuva: Justin Lane / EPA

70-vuotias Trump on vanhin Yhdysvaltain presidentiksi noussut henkilö. Hänen lapsensa ovat aikuisia ja menestyneitä. He ovat voimavara, jota Trump ei näytä jättävän käyttämättä.

Trumpin perheessä näkyy otollisia elementtejä jopa Yhdysvaltain uudelle poliittiselle dynastialle. Äänestäjien pettymys nykypäättäjiin johti Trumpin vaalivoittoon. Sama tyytymättömyys voi olla hyvä kasvualusta uudelle hallitsijasuvulle.

Dynastialle näyttää löytyvän tyttären ja vävyn ansiosta jo ilmeiset jatkajat.

Lähteet: New York Times, Politico, Vanity Fair, Town & Country, CNN, National First Ladies Library.