yle.fi-etusivu

Valtio pistää kapuloita kaupunkibulevardien rattaisiin – "Liian Helsinki-keskeinen suunnitelma"

Ely-keskuksen mukaan kaupunkibulevardit aiheuttaisivat esimerkiksi tavaraliikenteen ja pitkän matkan linja-autoliikenteen hidastumista.

kaupunkisuunnittelu
Kuvitelma Hämeenlinnanväylästä kaupunkibulevardiksi muutettuna vuonna 2050
Tältä Hämeenlinnanväylä voisi näyttää kaupunkibulevardina vuonna 2050.Helsingin kaupunki

Valtion laitokset Liikennevirasto ja Uudenmaan ely-keskus ovat valittaneet yleiskaavaan liittyvistä kaupunkibulevardeista Helsingin hallinto-oikeuteen.

Valitukset koskevat Länsiväylää, Turunväylää, Hämeenlinnanväylää ja Lahdenväylää, jotka muutettaisiin asuinkaduiksi Helsingin päässä.

Ely-keskuksen valituksen syy on se, että kaupunkibulevardit aiheuttaisivat merkittäviä liikenteellisiä ongelmia, kuten tavaraliikenteen ja pitkän matkan linja-autoliikenteen hidastuminen.

Kaupunkibulevardien myötä myös liikenneturvallisuus olisi aiempaa enemmän uhattuna, sillä ne loisivat runsaasti tilanteita, joissa autoliikenne, pyöräily ja jalankulku sekoittuisivat.

Valituksessa käy myös ilmi, ettei bulevardien vaikutusten arviointi ole ollut selvityksissä riittävän kattavaa.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava (kok.) summaa, että valitusten perusteena on se, ettei kaupunkibulevardien suunnittelussa ole otettu tarpeeksi huomioon muuta maata.

– Suunnittelu on tapahtunut heidän näkemyksensä mukaan liian Helsinki-keskeisesti, eli että Helsinkiin pääsy tulee vaikeutumaan näiden bulevardiratkaisujen takia.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtajan mukaan valituksissa on myös perää. Kaupunkibulevardit vaativat yksityiskohtaisen tarkkaa suunnittelua nimenomaan liikenteen sujuvuuden takia.

– Joudumme tekemään paljon töitä toimivien liikenneratkaisujen eteen, jotta liikenne saadaan sujumaan hyvin myös tulevaisuudessa.

Valitusprosessi ei vaikuta yleiskaavan jatkoon

Kaupunkibulevardisuunnitelmien taustalla on Helsingin asukasluvun huisi kasvutahti ja siitä seuraava asuntopula. Helsingissä odotetaan radikaalimpien ennusteiden mukaan asuvan vuonna 2050 peräti 866 000 ihmistä.

Kaavapäätöksiin tyytymättömillä on lain mukaan oikeus pyrkiä muuttamaan päätöksiä valittamalla niistä hallinto-oikeuteen ja edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Rautava sanoo, että valitusprosessi ei vaikuta yleiskaavan jatkoon tässä vaiheessa.

Hän uskoo, että valitukset käsitellään ensi vuoden aikana. Rautava pitää kuitenkin mahdollisena, että valitukset etenevät vielä korkeampaan hallinto-oikeuteen. Se tarkoittaisi sitä, että käsittelyssä kuluisi vielä toinenkin vuosi.

– Hallinto-oikeudet voivat nopeuttaa käsittelyä ja nostaa tätä asiaa pinossa korkeammalle sen takia, että nämä ovat Helsingin asuntotuotannon kannalta merkittäviä hankkeita. Eivät nämä ole välttämättä toivottoman pitkiä prosesseja, Rautava sanoo.

Helsingin kaupungilla on helmikuun loppuun asti aikaa vastata hallinto-oikeudelle tehtyihin valituksiin.

Liikennelaitoksen ja Uudenmaan ely-keskuksen valituksista Helsingin hallinto-oikeuteen kertoi tiistaina ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Korjattu klo 17.58 Helsingin asukasluvun ennuste.

Päivitetty klo 19.50: lisätty viittaus ja linkki Helsingin Sanomien uutiseen.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Digitaalinen terveydenhoito

Terveysteknologia on vientihitti – Suomalaisfirmoilla kotikutoinen ongelma

Libanon

Saad al-Hariri palasi takaisin Libanoniin – Ero pääministerin tehtävästä on edelleen auki

Uber

Uber peitteli 57 miljoonan kuljettajan ja asiakkaan tietojen hakkerointia

Abitreenit

Sensoria ei säväytetä pelkillä faktaluetteloilla – näin kirjoitat paremmin historian yo-kokeessa